29 nov. 2012

NASA si ESA extind Internetul in spatiu

NASA si ESA (Agentia Spatiala Europeana) au decis sa-si uneasca eforturile intr-un proiect comun, menit sa extinda frontierele Internetului dincolo de reteaua terestra traditionala.

Utilizand un protocol similar, specialistii ar putea deschide asadar portile comunicatiilor in spatiu, realizand astfel primii pasi intr-o aventuroasa initiativa, care urmareste construirea unei veritabile Retele Intergalactice.

Primele experimente par sa fi dat rezultate promitatoare, desi probele realizate se bazeaza pe simulari efectuate la nivelul Statiei Spatiale Internationale, utilizand un robot construit din celebrele piese LEGO, controlat prin intermediul unui nou protocol, denumit Distruption Tolerant Networking (DTN).

Obiectivul acestor teste este acela de a demonstra ca un astfel de sistem poate functiona in spatiu, controland roboti plasati la nivelul altor planete direct de pe Statia Spatiala, sau chiar de pe Terra.

Specialistii s-au confruntat cu problema generata de distantele foarte mari si de intarzierile proportionale acestora, care nu permit utilizarea aceluiasi sistem prezent la nivelul clasicului univers web de pe Pamant.

Acesta este motivul care a condus la studierea unei solutii bazate pe arhivarea informatiilor ce urmeaza a fi transmise, la nivelul unor noduri intermediare, plasate intre sursa si destinatar.

Daca experimentele desfasurate pana la sfarsitul lunii octombrie au fost invaluite in mister, iata ca NASA a decis sa comunice oficial rezultatele pozitive inregistrate, exprimandu-se in favoarea dezvoltarii unor proiecte similare, in contextul viitoarelor misiuni in spatiu. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.