12 dec. 2012

Coreea de Nord si-a lansat satelitul pe orbita

Coreea de Nord a lansat in aceasta dimineata racheta purtatoare a satelitului Kwangmyongsong-3, in ciuda presiunilor comunitatii internationale, completand pentru prima data cu succes o astfel de actiune.

Reactia Statelor Unite nu a intarziat sa apara: Casa Alba a anuntat adoptarea unor "masuri in consecinta", caracterizand initiativa Phenianului drept un act "deosebit de provocator", care "ameninta siguranta inregii regiuni", relateaza ANSA.

Aceleasi critici severe sosesc si din partea Coreei de Sud, Japoniei si Rusiei, care condamna acest act pentru  caracterul sau provocator, care ameninta pacea si stabilitatea in zona.

In mod surprinzator, China, ultimul mare aliat al Phenianului, s-a declarat impotriva initiativei nordcoreene, afirmand ca ar fi trebuit respectate rezolutiile ONU care interzic utilizarea instrumentelor balistice.

"China este dezolata pentru lansare", a declarat purtatorul de cuvant chinez al ministrului de externe, Hong Lei, comentand initiativa Coreei de Nord.

Lansarea a avut loc la ora coreeana 9:49, pe un traseu sudic.

"Racheta a eliberat un obiect care pare sa fi atins destinatia orbitei terestre", scrie North American Aerospace Defence Command (NORAD), intr-o nota oficiala, potrivit sursei citate.

Coreea de Nord a explicat ca a utilizat racheta pentru plasarea pe orbita a unui satelit meteorologic, dar gestul este considerat drept un pretext pentru a testa un vector cu raza lunga de actiune, capabil sa atinga coastele Americii de Nord cu incarcatura nucleara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.