28 dec. 2012

Italia - cel mai dezolant Craciun din ultimii zece ani

Italienii au petrecut cel mai dezolant Craciun din ultimii zece ani: statisticile realizate de Codacons au relevat o scadere cu 20% a vanzarilor fata de aceeasi perioada a anului trecut, stabilind astfel un record negativ al consumurilor in Tara Cizmei.

Eliminand din calcul acei privilegiati ai sortii, carora portofelul bine garnisit le permite sa ignore efectele crizei, italianul de rand a preferat sa-si petreaca seara de Craciun in fata televizorului, alaturi de familie si/sau prietenii apropiati.

Nici pentru anul urmator previziunile specialistilor nu sunt tocmai imbucuratoare: "daca aceasta tendinta nu va fi stopata intr-un fel sau altul, 2013 ar putea candida pentru titlul de "annus horribilis" in ceea ce priveste consumurile, cu repercursiuni grave asupra sectorului comercial", afirma expertii de la Codacons.

Proprietarii magazinelor care sperau sa inregistreze vanzari spectaculoase in ajunul Craciunului, au asteptat in zadar numerosii clienti de odinioara, care-si umpleau cosurile cu daruri destinate sa sfarseasca sub brad, ca surpriza pentru cei dragi.

Analizand cheltuielile generale ale italienilor, statisticile dezvaluie un trist adevar: principalele reduceri ale consumurilor s-au inregistrat in sectorul cadourilor, cu scaderi drastice ale achizitiilor, de pana la 20% pentru articolele de imbracaminte, incaltaminte, mobiler si decoratiuni interioare.

In plan secundar, s-au inregistrat scaderi de pana la 15% si in sectorul serviciilor de turism si calatorii in general, renovari/restaurari si cultura.

Vanzarile pot fi catalogate drept "satisfacatoare" doar in segmentul reprezentat de jucarii, informatica si tehnologie si in sectorul alimentar, unde italienii chiar au cheltuit in medie cu 5% mai mult decat anul trecut, precizeaza sursa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.