5 mai 2016

Marii arbori ai lumii sunt in agonie

Arborii gigantici ai lumii vor disparea de pe suprafata planetei: aceasta este concluzia specialistilor care studiaza rata mortalitatii acestor copaci cu dimensiuni impresionante.

Potrivit unui studiu publicat in paginile revistei Science, numarul arborilor in agonie, cu varste cuprinse intre unu si trei secole, aflati in diferite paduri ale lumii, dar si in savane, rezervatii sau chiar orase, a devenit ingrijorator de mare.

"Este o problema inregistrata la scara globala si la nivelul majoritatii padurilor studiate", afirma autorul studiului, David Lindenmayer, din cadrul ARC Center of Excellence for Environmental Decisions (CEED) si Australian National University.

"Marii arbori cu varste venerabile sunt fundamentali in multe ecosisteme create de-a lungul timpului, atat in contextul cresterii lor naturale in salbaticie, cat si in zonele locuite, dar numarul lor scade pe zi ce trece", afirma specialistul.

"Daca nu vor fi identificate de urgenta motivele care se afla la baza acestui fenomen ingrijorator, acesti arbori vor disparea si odata cu ei, se vor pierde toate elementele asociate ecosistemelor lor", lanseaza Lindenmayer un semnal de alarma la nivel international.

Marii copaci isi asuma importante roluri ecologice: furnizeaza cavitati pentru cuiburile pasarilor si ofera protectie unui procent de 30% din animalele si pasarile din anumite zone, capteaza enorme cantitati de carbon, recicleaza nutrientii din sol si constituie caminul in care prospera multe alte forme de viata, influentand deopotriva apele si caracteristicile climatice locale.

"Asa cum anumite specii de animale precum elefantii, tigri sau cetaceele, si-au diminuat drastic numarul in multe zone, la fel se intampla in prezent si cu batranii copaci ai lumii - nici un program de conservare nu este conceput pe perioade seculare, asa cum ar avea nevoie acesti arbori", atentioneaza expertul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.