19 ian. 2016

Meduzele - fiintele care detin cheia secretului imortalitatii (Galerie foto)

Elixirul vietii eterne pare sa-si dezvaluie misterioasele mecanisme biologice, odata cu studiile aprofundate efectuate de specialisti asupra unora din cele mai fascinante vietati ale marilor si oceanelor: meduzele.

Meduza Turritopsis Dohrnii
Cel putin acestea se demonstreaza vietuitoare surprinzatoare care detin, in opinia oamenilor de stiinta, cheia secretului imortalitatii, relateaza The New York Times.

Este vorba mai exact despre exemplarele dintr-o specie denumita Turritopsis Dohrnii, capabile sa se transforme din nou in polip - revenind asadar la stadiul incipient al vietii - pentru a "pacali moartea" si a renaste succesiv, aventurandu-se intr-un nou ciclu de viata.

Descoperirea este fructul unei intamplari: Christian Sommer, un student in biologie marina, in varsta de numai 20 de ani, aflat in vacanta, studia mici nevertebrate in apele care scalda tarmul din Portofino, remarcand comportamentul straniu al unei meduze care "refuza sa moara".

Dorinta specialistilor de a patrunde misterele acestei "renasteri din propria cenusa" este asadar pe deplin justificata: ar putea meduza sa ne dezvaluie secretul imortalitatii?

In ultimele decenii, "meduza nemuritoare" s-a raspandit rapid in toate oceanele lumii, urmand un proces denumit de Maria Pia Miglietta, profesor de biologie la Notre Dame, "invazie silentioasa".

Modul in care reusesc aceste vietuitoare sa converteasca un tip de celule in altul - o celula a invelisului extern intr-una nervoasa, spre exemplu - este asemanator cu procesul remarcat la nivelul celulelor staminale umane.

Aceasta similitudine ii determina pe cercetatori sa spere ca intr-un viitor nu prea indepartat, meduza va darui oamenilor reteta magica a ceea ce s-ar putea chema "tinerete fara batranete si viata fara de moarte"...







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.