31 dec. 2012

Revelion 2013 - Atentie la dopul de la sticla de sampanie !

Stiati ca dopul de la sticla de sampanie poate atinge o viteza de pana la 80 de kilometri pe ora cand este destupat in urma agitarii lichidului imbuteliat?

Un motiv temeinic pentru ca specialistii de la American Academy Ophthalmology sa lanseze un semnal de alarma cu putin inainte de noaptea Anului Nou, invitand consumatorii la prudenta, relateaza Daily Mail.

Dopul asasin

Presiunea lichidului continut intr-o sticla de sampanie, poate lansa un dop de pluta cu o viteza suficient de mare pentru a-l transforma intr-un proiectil periculos.

Cazurile in care un astfel de dop buclucas a sfarsit prin a sparge ochelarii mesenilor sau a reusit sa produca traume cu efecte permanente la nivelul aparatului ocular lovind direct ochiul cuiva, sunt destul de frecvente.

Se risca mult daca sticla este manevrata cu neatentie, considerand ca unui dop de la o sticla destupata la 60 de centimentri de fata unei persoane ar avea nevoie de numai 0,05 secunde pentru a-i lovi ochiul.

"Nu aveti timp sa va protejati fata: dopul poate lovi in plin, putand produce glaucom, fracturi ale cavitatii orbitale, sangerari sau desprinderi de retina", atentioneaza unul din medicii institutului amrican de oftalmologie.

Tutorial pentru manevrarea sticlei de sampanie

Specialistii americani nu se limiteaza insa doar la atentionari, ci prezinta si o serie de recomandari menite sa ne puna la adapost de astfel de accidente care pot ruina petrecerea de Anul Nou:

  • Sampania trebuie mentinuta la o temperatura care sa nu depaseasca 7 grade celsius - cu cat sticla este mai rece, cu atat se reduce riscul ca dopul sa sara pe neasteptate;
  • Sticla se inclina la un unghi de 45 de grade pentru a fi destupata, acordandu-se atentie directiei in care va fi proiectat dopul, pentru a nu lovi oaspetii - impletitura metalica trebuie inlaturata cu grija, in timp ce dopul continua sa fie presat cu doua degete;
  • Se infasoara gatul sticlei intr-un servet inainte de a se incepe slabirea dopului, astfel incat acesta sa ramana blocat in prosop cand este eliberat complet.
In cazul in care lucrurile nu sunt totusi destul de clare, avem la dispozitie si un filmulet demonstrativ, menit sa inlature orice semn de intrebare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.