29 ian. 2013

Adaptari citadine - trilurile pasarilor de oras

Pasarile care vietuiesc in orasele aglomerate si-au modificat de-a lungul anilor comportamentul, adaptandu-se la conditiile specifice din zgomotoasele centre urbane.


Oamenii de stiinta de la Max Planck Institute for Ornithology, au ajuns la concluzia potrivit careia ciripitul pasarilor de oras a imprumutat tonalitati diferite fara de rudele lor apropiate care vietuiesc in zonele in care prezenta umana e mai putin frecventa, relateaza Gaianews.

Mai mult decat atat: orele la care pasarile de oras fac "schimb de mesaje", inregistreaza o serie de intervale ben definite, stabilite in functie de momentele zilei in care poluarea sonora specifica prezinta cel mai redus nivel.

Ciripitul sau trilurile zburatoarelor urbane cunosc asadar caracteristici mai putin comune in randurile speciilor similare din paduri, pornind de la alternarea frecventelor, astfel incat sa fie maximizate sansele ca mesajul lor sa fie auzit cat mai clar, la distante cat mai mari.

Strategiile adoptate de aceste specii acopera o plaja larga de "artificii" acustice, corelate conditiilor ambientale urbane, apeland deseori la tonuri mai inalte, pentru a face astfel incat cantecul sa se distinga pe fundalul frecventelor joase specifice traficului stradal.

Habitaclul urban ofera insa multiple avantaje acestor vietuitoare, pornind de la hrana abundenta si continuand cu oportunitatile majore de imperechere, astfel incat pasarile de oras au reusit sa identifice solutii pentru a face fata cu brio poluarii sonore, prezentei umane intense, luminilor artificiale pe timp de noapte si multor altor particularitati ale peisajului citadin, concluzioneaza sursa.

Citeste si: Nepal: cum au invatat tigrii sa lucreze pe tura de noapte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.