23 feb. 2013

Elvetia - brate bionice cu feedback senzorial

Oamenii de stiinta elvetieni au pus la punct primul prototip de brat bionic, in masura sa transmita feedback senzorial la contactul cu obiectele din jur.


Dupa entuziasmul cu care a fost intampinat ochiul bionic, aprobat recent pe piata americana pentru a putea fi utilizat la transplant pe pacienti umani, iata ca din Elvetia soseste o noua veste imbucuratoare, vizand realizarea unui "segment artificial inteligent", relateaza Webnews.

Este vorba mai exact despre prototipul unui brat bionic, creat in laboratoarele Universitatii din Lausanne, care prezinta o functie noua, cu evidente beneficii pentru purtator: furnizarea de senzatii tactile, asemenea unei reproduceri ceva mai rudimentare a simtului natural stimulat prin atingere.

Bratele robotice proiectate pana in prezent, au fost concepute pentru a indeplini exclusiv sarcini de prindere si pozitionare au unor obiecte, fara ca utilizatorul sa perceapa senzorial contactul in sine cu aceastea.

Noul prototip este insa conectat la la nervul ulnar si nervul median, permitand transmiterea de informatii catre creier si invers.

Bratul bionic cu feedback senzorial reprezinta un important pas pe drumul catre solutiile hi-tech dedicate sectorului medical, desi mai are nevoie de imbunatatiri pana sa devina cu adevarat o proteza stabila, gata de a fi distribuita in deplina siguranta pacientilor, precizeaza sursa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.