9 iul. 2016

Lectii din natura: plantele colaboreaza in situatii critice

Oamenii de stiinta au descoperit ca in medii naturale ostile, plantele abandoneaza conduita competitionala, optand pentru un mod de colaborare care le asigura supravietuirea.

Astfel, intr-un ecosistem in care anumiti factori de stres afecteaza excesiv plantele sau vietuitoarele, strategiile de supravietuire se adapteaza la "situatia de criza", relateaza Gaianews.

Caldura, seceta, frigul sau vantul puternic, determina un comportament extrem de interesant din partea plantelor, care par sa renunte la lupta pentru resurse alimentare si teritoriu, in favoarea unui soi de protectie reciproca.

Teoria a fost demonstrata, dupa ani indelungati de cercetari si observatii, de catre Mark Bartness, profesor de biologie la Brown University, intregul studiu fiind ulterior publicat de Trends in Ecological Evolution.

"E suficient sa observam cum plantele cu funze mai mari protejeaza de lumina excesiva pe cele mici, abia rasarite, ajutandu-le astfel sa se dezvolte, in gradinile bogate, bine garnisite di punct de vedere botanic, in timp ce gradinile mai sarace sunt mai vulnerabile la seceta si la caldura excesiva, ca si la frig, de altfel", explica Bartness.

Interactiuni pozitive similare se regasesc in mai toate ambientele naturale, pornind de la plajele afectate de femomenul mareelor - flux si reflux - si continuand cu formatiunile de corali sau padurile tropicale.

In orice ecosistem, supravietuirea individului este supusa la grea incercare de numeroase variabile, cum ar fi cele corelate conditiilor climatice, tipului de sol, resurselor alimentare existente si prezentei altor specii.

Dar daca pana in prezent teoria evolutiei a pus pe primul loc competitia, considerand-o cheia succesului in lupta pentru supravietuire, odata cu observatiile lui Bartness lucrurile incep sa se intrezareasca intr-o lumina noua.

Factorii de stres ambiental par sa favorizeze interactiunile pozitive intr-un anumit context, congeland reactiile ostile si creand conditii pentru supravietuirea tuturor speciilor prezente, in cautarea unui echilibru ecologic care sa permita biodiversitatea chiar si in conditii de viata dificile.

Un comentariu:

  1. Mda, ce sa zicem, jos palaria... Macar de s-ar trezi si oamenii din amorteala ca sa invete de la plante!

    RăspundețiȘtergere

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.