27 feb. 2013

UE-Ucraina: un dialog obositor si nu tocmai fructuos

Intalnirea de la Bruxelles, dintre Juan Manuel Barroso, presedintele CE, Herman Van Rompuy si seful statului ucrainean, Viktor Yanukovich, nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor partilor.


La summit a participat, de asemenea, o delegatie la care s-a alaturat si noul guvernator al Bancii Centrale a Ucrainei, Ihor Sorkin, relateaza TM News.

Dincolo de chestiunile economice, politica a dominat intalnirea cu portile inchise dintre reprezentantii UE si cei ai Ucrainei.

Desi intalnirea a condus la semnarea unui nou acord pentru o finantare de 610 milioane de euro in urmatorii doi ani, perspectivele de integrare europeana ale fostei tari sovietice raman incerte.

Chestiunea detentiei Yuliei Tymoshenko risca sa blocheze acordul de asociere si traseul pe care Ucraina si-a propus sa-l strabata in vederea aderarii la Uniunea Europeana, precizeaza sursa.

Dupa un dialog obositor, intalnirea s-a concluzionat cu un ultimatum clar pentru guvernul de la Kiev, care va trebui sa rezolve problemele in perioada imediat urmatoare, pentru a putea privi cu mai mult optimism spre intalnirea la nivel inalt, programata sa aibe loc in noiembrie, la Vilnius.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.