18 iul. 2016

Tatuajul electronic temporar si surprinzatoarele sale aplicatii

Tatuajul electronic temporar este una din cele mai indraznete inventii a unor ambitiosi ingineri, care avanseaza o tehnologie cu multiple aplicatii in domeniul medical si nu numai.


Despre puterea mintii umane s-au spus si s-au scris o multime de lucruri, dar proiectele inovative menite sa asocieze capacitatile cerebrale ale omului cu tehnologia, par sa nu cunoasca limite.

Iata de ce Todd Coleman, de la Universitatea din California, a realizat o pelicula flexibila, confectionata din poliester si cauciuc, continand chip-uri electronice care, odata aplicata pe piele permit "citirea" activitatii cerebrale.

Peliculele, abia vizibile, au o grosime de numai 100 de microni si reprezinta o solutie non-invaziva, ideala pentru utilizarea in sectorul medical si nu numai.

Pelicula "citeste" semnalele electrice provenite de la nivel cerebral, este alimentata cu fotocelule solare si prezinta o serie de mini-antene care-i permit acestui inedit tatuaj sa fie conectat wireless sau sa recupereze energie.

Desi inventatorul inca nu a ales o denumire simbolica pentru creatia sa, conceptul de "tatuaj electronic temporar" pare sa fascineze deja universul tehnologiilor cu aplicatii medicale.

O astfel de solutie ar putea fi utilizata cu succes in monitorizarea nasterilor premature, la intelegerea motivelor care conduc la instalarea epilepsiei sau la aprofundarea studiilor vizand o serie intraga de probleme cerebrale.

Dar Coleman nu s-a limitat la aplicatiile din sectorul medical pentru aceste dispozitive: in studiile sale precedente, a descoperit ca exista persoane care ar dori sa utilizeze tatuajele electronice temporare in alte scopuri.

Una din aceste posibilitati ar fi de a controla o aeronava spre exemplu, sau pentru individualizarea "subvocalizarii" - miscarile de la nivelul gatului care ar putea "recolta" sunete chiar si de la o persoana muta.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.