30 apr. 2013

Cuba: criza economica a rezolvat problema obezitatii

In Cuba, situatia economica dezastruoasa, pare sa prezinte si o serie de aspecte pozitive: fenomenul obezitatii inregistreaza o evidenta tendinta de diminuare.


Mai mult decat atat: nu numai ca obezitatea pare sa afecteze tot mai putini cubanezi, ba chiar si alte boli grave, precum diabetul sau afectiunile cardiovasculare, asociate alimentatiei excesive, relateaza Gaianews.

Dupa destramarea fostei Uniuni Sovietice, Cuba a incetat sa mai beneficieze de o serie de avantaje oferite de statul comunist, sub forma de finantari diverse.

Asadar, dupa 1990, cubanezii au facut cunostinta cu carenta de hrana si benzina, fenomen care i-a silit sa manance mai putin si sa mearga mai mult pe jos sau cu bicicleta.

Un studiu publicat de revista de specialitate British Medical Journal, releva faptul ca adultii au pierdut in greutate, in medie, circa 9-11 kilograme, iar diabetul de tip 2 si bolile cardiovasculare, s-au inscris pe o curba net descendenta.

"Este vorba despre un rezultat pozitiv, fortat, inregistrat pe fondul unei experiente istorice negative", a afirmat Richard S. Cooper, principalul autor al studiului, subliniind faptul ca, in acest context, Cuba a oferit un fel de experiment natural unic, extins pe un interval de 30 de ani.

Un comentariu:

  1. Adica in loc sa moara de grasi,vor muri de foame. Cam asta anunta graficul, ca dupa urcus, vine coboras si tot asa.
    Omul de ceva tot tre' sa moara, important e cum traieste...

    RăspundețiȘtergere

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.