27 mai 2013

NASA vrea imprimante 3D care sa creeze hrana in spatiu

NASA continua sa caute noi solutii pentru asigurarea hranei exploratorilor spatiului, acordand o atentie deosebita posibilitatii printarii de alimente cu ajutorul imprimantelor 3D.

Problema asigurarii unei cantitati de hrana suficient de mare pentru a garanta autonomia unei misiuni care ar putea dura ani in sir, ar putea fi rezolvata cu ajutorul tehnologiei, relateaza Washington Post.

Imi printezi o pizza, te rog?

Este vorba despre demararea unui proiect menit sa conduca la producerea de alimente, cu ajutorul dispozitivelor "la purtator".

In acest scop, NASA a finantat compania texana Systems and Materials Research Corp. (SMRC), cu suma de 125 de mii de dolari, bani care vor fi cheltuiti pentru realizarea unei imprimante speciale, in masura sa satisfaca exigentele retetelor culinare spatiale.

Utilizand o formula digitala originala, imprimanta ar trebui sa combine ingrediente liofilizate, pana la obtinerea de alimente, care sa aibe aceeasi structura si consistenta cu cele produse pe Pamant, arome incluse.

Bucatarul tehnologic sau seminte si tractoare?

Ideea nu este totusi, noua - SMRC a creat deja un astfel de "bucatar tehnologic": managerul proiectului, Anjan Contractor, a utilizat cu ceva timp in urma, o imprimanta 3D, pentru a obtine ciocolata preferata a sotiei sale.

De aici a izvorat, in mod natural, intrebarea: ce tipuri de alimente ar putea fi create in mod similar?

Raspunsul suscita interesul celor de la NASA in mod deosebit, avand in vedere ca pentru moment, actuala hrana oferita astronautilor, nu este adecvata unei misiuni de cinci ani pe Marte.

"Daca am putea oferi astronautilor o felie gustoasa de pizza, ar insemna ca imprimanta 3D ar putea rezolva problema foametei in lume", a comentat in schimb Gawain Kripke, de la Oxfam America, subliniind ca, pana una-alta, ar fi necesare lucruri mult mai simple: "seminte si tractoare".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.