25 mai 2013

Obama: Guantanamo va fi inchisa - prizonierii vor fi transferati in Yemen

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anuntat intr-un discurs sustinut vineri, la National Defense University, ca inchisoarea de la Guantanamo va fi inchisa.


"Este o structura care, de fapt, nu ar fi trebuit sa fie niciodata deschisa", a accentuat presedintele american, importanta deciziei de a elimina o veritabila pata de pe obrazul administratiei de la Casa Alba, potrivit ANSA.

Gitmo - inchisoarea rusinii - a constituit subiect de polemici intense in ultimii ani, la scara internationala, fiind unul din cele mai criticate puncte nevralgice aflate pe agenda presedintelui american.

Barack Obama a promis in repetate randuri, inchiderea centrului de detentie de la Guantanamo, infiintat de George W. Bush pentru izolarea cetatenilor straini suspectati de terorism dar, dintr-un motiv sau altul, inchisoarea continua sa existe.

"Este esential sa se inteleaga ca inchisoarea de la Guantanamo nu serveste in niciun fel securitatii Statelor Unite, ba chiar constituie o cheltuiala mare pentru noi, fiind in acelasi timp, o structura ineficienta", a tinut sa precizeze Obama.

In scopul inchiderii acestui centru de detentie, cu reputatie cutremuratoare, presedintele american a declarat ca va fi numit un responsabil pentru asigurarea transferului tuturor prozonierilor de la Guantanamo, in Yemen, precizeaza sursa.

Ramane de vazut daca nu cumva, aceasta masura, va constitui pentru cei in cauza, o aventura care sa-i trimita, asemenea unui proverb din batrani, "din lac in put".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.