23 apr. 2016

Top 10 - cele mai practicate sporturi la nivel global

Daca va intrebati care sa fie oare cele mai practicate zece sporturi la nivelul intregii planete, ei bine clasamentul s-ar putea sa va surprinda intrucatva.


Fiecare sport are farmecul sau si cucereste o anumita categorie de persoane, in functie de personalitatea fiecaruia si de o anumita afinitate, greu de explicat, fie ea innascuta, fie cultivata sau dobandita de la parinti, rude sau prieteni apropiati.

Potrivit unui material publicat de portalul Curiosone.tv, topul celor mai populare zece sporturi din lume se prezinta astfel:

Locul 10 in clasament este ocupat de CRICKET – desi pe plaiurile nostre nu se bucura de prea multa simpatie in randurile pasionatilor de sport, acesta constituie sportul national al Angliei, ocupand un loc important si in preferintele australienilor, in Africa de Sud si in Caraibe.

Cricket
Ca o curiozitate a acestor competitii insolite, e bine de stiut ca o partida de cricket poate dura chiar si cateva zile in sir – cei ce nu cunosc particularitatile jocului ar putea fi surprinsi de dinamica sa: se joaca in 11, pe un teren gazonat, de forma ovala sau rectangulara, iar obiectivul este acela de lansare a mingiei si aparare a propriului teren, acumuland cat mai multe puncte posibile si evitand eliminarea in atac.

Pe locul 9 se plaseaza un sport pe care aproape toti romanii il experimenteaza inca de la varste fragede – PING-PONG-ul. Cel putin odata in viata, fiecare din noi s-a aventurat intr-o astfel de partida, dar pentru cei ce nu sunt pasionati, e bine de stiut ca ping-pong-ul constituie o disciplina oplimpica si se poate juca atat in sala, cat si in aer liber.

Ping-Pong
Desi pare greu de crezut, acest sport nu e nici pe departe un joc de copii – campionii la aceasta disciplina sustin ca e nevoie de o concentrare extraordinara - „e ca si cum ai juca sah in timp ce alergi la suta de metri” – ceea ce presupune nu numai o capacitate deosebita de a intui urmatoarea traiectorie a micutei mingiute, ci si o viteza de reactie extrema, fara de care nu ar fi posibil sa se riposteze.

Locul 8 este atribuit unui sport cu specific de iarna, desi gratie tehnologiei, terenurile de gheata se regasesc acum in cele mai neasteptate locuri: HOCHEI pe gheata. Hochei-ul poate fi practicat insa si in variantele pe pista sau pe iarba. Cea mai indragita formula insa este cea cu patine pe gheata, practicat in echipa.

Hochei pe gheata
Este un sport care presupune antrenamente serioase, o forma fizica de invidiat si o veritabila pasiune pentru goana pe patinele de gheata. Nu e de mirare ca cele mai multe performante in materie se inregistreaza in tarile nordice, dar acest sport a reusit sa cucereasca rapid si populatiile din tarile cu clima mai putin rece.
Hochei-ul este unul din principalele patru sporturi americane, asa cum demonstreaza de altfel si celebra NHL.

Pe cea de-a 7-a pozitie se inscrie GOLF-ul – un sport catalogat de multi drept „nobil”, desi nu e prea limpede daca termenul se refera la costurile piperate pe care le presupune practicarea lui, sau la o anumita atitudine adoptata pe parcursul desfasurarii competitiei. 

Golf
Originea acestui sport pare sa fie olandeza, desi este declarat sport national in Scotia – etimologia cuvantului GOLF este explicata printr-o greseala de pronuntie a scotienilor de odinioara, pentru ca olandezii numeau jocul KOLF sau KOLVE, cu semnificatia „club”.

Exista insa cei ce sustin ca „GOLF” este acronimul de la „Gentlemen Only, Ladies Forbidden”, ca indicatie ca e un sport destinat in exclusivitate reprezentantilor sexului tare, desi in vremurile actuale pare o formula lipsita de sens.

Locul 6 ii revine unuia din cele mai indragite sporturi din SUA si anume BASEBALL. Un joc de echipa, cu reguli specifice, pe care multi europeni nu le inteleg nici dupa vizionarea a zeci de filme americane dedicate competitiilor de acest gen. ine pe gheata, practicat in echipa.

Baseball
Totusi, baseball-ul a fost inventat in Anglia si nu in Lumea Noua, asa cum s-ar putea crede. O nota informativa detinuta de arhivele britanice, dezvaluie faptul ca printul de Wales, Frederick Louis, fiul lui George al II-lea, a jucat o partida de baseball pe un teren care a devenit actualul Ashley Park.

Americanii l-au transformat insa intr-o veritabila formula sportiva magica, ce cucereste continuu noi si noi fani, de pe toate meridianele lumii, fara a mai vorbi de faptul ca stiu sa dea o utilitate aparte celebrei bate cu care joaca.

Mirco Bergamasco
Pozitia cu numarul 5 este ocupata de RUGBY, in dubla sa formula: cea cu 15 jucatori si cea cu 13, pentru fiecare echipa. Regulile difera de la una la alta, iar cele doua variante se practica in zone distincte: cea cu 15 jucatori, binecunoscuta si la noi in tara, se joaca in Franta, Italia, Argentina, Noua Zeelanda, Australia si Africa de Sud, in timp ce varianta cu 13 jucatori este regasita in Anglia, Papua Noua Guinee (sport national), dar si in anumite zone din Australia si Franta.

Desi este un sport dur, practicat de atleti cu o forma fizica ce trimite cu gandul la gladiatorii de odinioara, rugby-ul se bucura de mare simpatie si in randurile reprezentantelor sexului frumos, care nu ezita sa ocupe locurile cele mai bune din tribune la partidele importante – cine stie pentru care motiv?!?

De amintit in treacat, ca rugbyst-ul italian Mirco Bergamasco a paralizat pur si simplu activitatea unui aeroport intreg cu simpla sa prezenta, fiind asaltat pentru autografe si selfie nu numai de calatori, ci si de personalul check-in de la toate companiile aeriene cu activitati de control in curs. 

Sportul clasat pe locul 4 nu reprezinta tocmai o surpriza – este vorba depsre VOLEI – adorat de femei si barbati deopotriva, indiferent ca este vorba despre jocul practicat la sala, in aer liber pe gazon, sau in varianta volei pe nisip.

Volei
Frumusetea partidelor de volei este indiscutabila – publicul nu lipseste nici de la intrecerile cele mai banale, de cartier, asadar la nivel de campionat, fanii acestui sport se inghesuie sa-si sustina echipa preferata. ala, in aer liber pe gazon, sau in varianta volei pe nisip. 

Se pare ca la acest capitol, un cuvant de spus il au indeosebi jucatoarele de volei, care sunt considerate printre cele mai frumoase atlete din lume.

Volei-ul este unul dintre cele mai practicate sporturi in ambient scolastic, fiind preferatul copiilor de toate varstele, accesibil oricui, chiar si cu o mingie din cele mai putin pretentioase.

Medalia de bronz si locul 3 pe podium, ii revine TENIS-ului – un sport individual, dinamic, elegant, inteligent si nu in ultimul rand, cu adevarat spectaculos.

Tenis
Regulile acestui sport nu sunt prea complicate si poate fi practicat la orice varsta, de ambele sexe.
Pe meleagurile noastre, tenisul constituie un sport cu traditie, care continua sa ne daruiasca satisfactii deosebite, gratie performantelor unor jucatori de exceptie, precum Ilie Nastase, Ion Tiriac si mai nou, Simona Halep, pentru a aminti doar cateva nume ce impun respect in lumea intreaga.

La nivel profesionist, tenisul presupune insa o pregatire fizica de exceptie, dar si spirit analitic, spontaneitate si inventivitate, ca provocare si stimulare continua a calitatilor atletice si psihice ale practicantilor.

Tenisul „la nivel inalt” nu este insa accesibil oricui – echipamentul de calitate, antrenamentele cu un veritabil profesionist si deplasarile in locurile unde se sustin partidele-cheie fiind slab sponsorizate – cheltuielile corelate apasa asadar din greu pe umerii celor ce doresc sa avanseze in acest domeniu si sa-si demonstreze abilitatile in materie.

Locul 2 este ocupat de un sport care nu mai are nevoie de prezentare: BASCHET. Aruncarea mingii la cos constituie astazi un gest familiar oricui, indiferent de sex, varsta sau pozitie sociala.

Baschet
Nu exista copil in intreaga lume care sa nu adore „cosul” – multe familii si-l instaleaza chiar in casa, indiferent ca locuiesc la curte sau la bloc, iar aruncatul cu mingia capata deseori conotatii de veritabila terapie anti-stres.

Despre locul pe care basketul il ocupa in viata americanilor s-ar putea scrie insa volume intregi - celebrul NBA constituie o marturie vie in acest context, producand staruri pe banda rulanta.

Desi este impamantenita ideea ca pentru a practica acest sport e nevoie de o inaltime considerabila, istoria baschetului a cunoscut prezente remarcabile de statura scunda, cum ar fi de pilda jucatorul Mugsy Bogues, care a activat in NBA din 1987 pana in anul 2001, desi masura doar 1,60 m.

Romanii se pot lauda insa si ei cu o performanta: cel mai inalt jucator de baschet care a jucat vreodata in NBA (din 1993 pana in anul 2000) este Gheorghe Muresan, cu inaltimea de 2,31 m.

Locul intai si medalia de aur i se cuvine insa regelui absolut al sporturilor: FOTBAL-ul, considerat pe scara larga drept cel mai frumos sport din lume.

Fotbal
E suficienta o mingie si un mic teren, iar jocul se incinge de indata, antrenand in tumultul sau tineri si batrani, grasi si slabi, fete sau baieti si de multe ori, chiar si cainele familiei.

La nivel profesionist insa, glumele nu au ce cauta – fotbalul constituie un univers aparte, in care de multe ori, jucatorii, antrenorii, arbitrii si responsabilii organizatorici devin protagonistii unor episoade dramatice. O partida importanta poate genera conflicte intre suporteri sau poate da peste cap linistrea unui intreg oras.

Potrivit unor statistici recente, industria fotbalului vechiculeaza la nivel global sume uriase, ce ating pragul a circa 129 de miliarde de euro pe an. Desi exista numeroase variabile ce pot influenta acest circuit, suma se situeaza mereu la un nivel stelar si nu da semne de oboseala la ascensiune.

Dar sa dam Cezarului ce-i al Cezarului si sa recunoastem ca frumusetea acestui sport justifica pasiunea frenetica a publicului si a jucatorilor deopotriva, indiferent de aspectul material al chestiunii. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.