25 mai 2013

Rusia a decis evacuarea statiei arctice - 16 cercetatori in pericol

Rusia a decis evacuarea urgenta a statiei arctice North Pole-40, in cadrul careia isi desfasurau activitatea stiintifica 16 persoane, din pricina topirii rapide a gheturilor.


Este vorba despre un platou de gheata, pe suprafata caruia au fost amplasate laboratoarele rusesti de cercetare, relateaza TM News.

Platoul a inceput sa se fragmenteze, in urma topirii straturilor de gheata din care era format, astfel incat statia plutitoare North Pole-40, risca sa se afunde, la randul sau, in ocean.

Ministrul rus al Resurselor Naturale si Ecologiei, Sergei Donskoi, a fixat vineri, un termen de trei zile, pentru elaborarea unui plan de evacuare a centrului, dupa ce banchiza a inceput sa fie brazdata de crapaturi.

Aparatura urmeaza sa fie transferata pe Insula Bolshevik, in Arcticul rusesc, pentru a evita pierderile inutile si a diminua riscul de contaminare ambientala in zona de influenta canadiana.

Potrivit datelor comunicate de ONU, gheturile din Arctic s-au topit intr-un ritm record in 2012, iar oamenii de stiinta continua sa semnaleze fenomene asociate incalzirii globale in regiune, subliniaza sursa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.