30 aug. 2013

Nanomateriale: buretele care face ca apa sa devina potabila

Un polimer sintetic, realizat in laboratoarele oamenilor de stiinta din Singapore, ar putea rezolva problema lipsei de apa potabila in zonele asupra carora s-au abatut catastrofe naturale si nu numai.


Apa potabila reprezinta o resursa care poate trasa linia dintre viata si moarte in numeroase zone ale Terrei - motiv pentru care orice solutie tehnologica menita sa oasigure o rezerva de apa buna de baut, este mai mult decat binevenita.

Dupa ce populatia indoneziana s-a confruntat in repetate randuri cu dificultati impresionante din acest punct de vedere - tsunami-ul din 2004, incendiile care au mistuit padurile indoneziene si alte catastrofe care s-au abatut asupra acestei zone a globului - o echipa de specialisti din Singapore, s-a dedicat timp de aproape 10 ani, studierii unei solutii eficiente, la costuri minime.

Asa a luat nastere "buretele de argint", sau mai degraba un fel de gel, confectionat dintr-un polimer poros, in structura caruia au fost incorporate nanoparticule de argint, menite sa elimine bacteriile din apa.

In numai 15 secunde, buretelul lui Siew-Leng Loo si al echipei sale, reuseste sa elimine impuritatile dintr-un pahar cu apa.

Testele au fost efectuate pe esantioane de apa contaminata cu Escherichia coli si Bacillus subtilis, doua bacterii cunoscute pentru potentialul lor nociv, in conditiile situatiilor de catastrofe naturale, fiind in masura sa se raspandeasca rapid tocmai prin intermediul apei.

Gelul a reusit sa elimine 99,9% din acestea, in numai cateva secunde.

Salvarea vine din vazduh

Fiind foarte usor de transportat, buretelul-minune s-a demonstrat extrem de eficient chiar si in cantitati foarte mici.

Un burete de 4 grame, spre exemplu, poate asigura purificarea a circa jumatate de litru de apa, prezentand avantajul ca poate fi reutiliziat de circa 20 de ori.

Aceste calitati ii indreptatesc pe specialisti sa spere ca in viitorul apropiat, numerosi astfel de buretei, ar putea fi lansati direct din avion celor aflati in suferinta, mai cu seama tinand cont de faptul ca, produs in cantitati mari, s-ar putea obtine un pret de pana la 50 de centi pe bucata.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.