31 aug. 2013

SUA: Visul obtinerii cetateniei americane s-a demodat

Visul obtinerii cetateniei americane pare sa se fi demodat: milioane de persoane ar putea sa o obtina acum, dar nu se mai ingramadesc sa o ceara.


Dupa ce generatii intregi, obtinerea cetateniei americane a constituit pentru multi, un obiectiv la care abia daca indrazneau sa viseze, iata ca roata morii se invarteste si in acest context.

In prezent, milioane de imigranti din Statele Unite, nu mai solicita obtinerea cetateniei, chiar daca au sanse serioase sa o obtina.

Potrivit jurnalistilor de la New York Times, citati de TM News, 40% din posesorii de Green Card, nu intentioneaza sa faca pasul necesar pentru a deveni cetateni americani.

Principalele motive care se afla la baza acestui fenomen, sunt legate pe de o parte de aspectul material, procedura costand circa 680 de dolari, iar pe de alta parte, de dificultatea testelor la care sunt supusi candidatii.

Totusi, exista numeroase persoane bine pregatite, care dispun si de resursele financiare necesare pentru a demara procedura, dar nu se grabesc sa o faca.

Cetatenia americana poate fi solicitata dupa cinci ani de rezidenta, dar cum unica diferenta intre rezidentii si cetatenii americani consta doar in dreptul de vot, multi imigranti nu se mai declara interesati de obtinerea cetateniei.

"Este vorba in special despre o tot mai pronuntata tendinta de dezaprobare a politicii externe a Statelor Unite, pornind de la istoria neagra a inchisorii speciale din Guantanamo si continuand cu utilizarea dronelor si alte masuri care nemultumesc opinia publica internationala", scrie TM News.

Potrivit statisticilor, numarul persoanelor care au obtinut cetatenia americana s-a diminuat simtitor in ultimii ani, ajungand la 757 de mii in 2010, fata de 1,05 milioane in 2008.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.