24 iun. 2016

Pregatiti de Sanziene? Se anunta o noapte magica (Video)

Data de 24 iunie, marcheaza ziua cea mai lunga a anului, precedata de noaptea magica, pentru care traditia rezerva spatiu fortelor si fiintelor supranaturale, al caror potential se afla la apogeu in aceasta perioada.

Ielele, spirite ale naturii
Cunoscuta si sub denumirea de "Dragaica", sarbatoarea sanzienelor reprezinta in multe zone ale tarii noastre, un prilej de manifestare a sentimentului iubirii intre tinerii care doresc sa-si uneasca destinele, relateaza CrestinOrtodox.

Din punct de vedere religios, data la care se sarbatoreste in popor Dragaica sau Sanzienele, constituie pentru crestinii ortodocsi, prilej de pomenire a Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul: "Biserica Ortodoxa serbeaza de obicei ziua mortii sfintilor ca ziua lor de nastere. Numai Maica Domnului si Sfantul Ioan Botezatorul fac exceptie de la aceasta regula".

Potrivit opiniilor exprimate de anumiti specialisti in datini si traditii populare, aceasta sarbatoare speciala ar putea avea originile intr-o veche traditie geto-dacica, al carei cult stravechi fundamental era reprezentat de venerarea Soarelui, prin incingerea unui joc frenetic, in care persoanele se inlantuie intr-un fel de hora care se invarte intr-un ritm ametitor.

Batranii sustin ca in noaptea de Sanziene, ielele, spirite ale naturii sau entitati supranaturale feminine de o frumusete fara seaman, se reunesc in cranguri, pentru dansuri si ritualuri magice, care vrajesc eventualul spectator nepoftit condamnandu-l pe viata la mutenie sau chiar la ratacirea mintii.

In schimb, femeile care reusesc sa culeaga in zori roua Sanzienelor intr-o panza noua, "din cranguri sau locuri necalcate" si se spala cu acest elixir magic inainte sa intalneasca sau sa vorbeasca unei alte fiinte umane, au parte de sanatate si iubire pe tot cursul anului.


Un comentariu:

  1. I get pleasure from, cause I found just what I used to be taking a look for.
    You have ended my four day long hunt! God Bless you man.
    Have a nice day. ByeYou could also checkout the principle website page of
    http://www.naijafolks.com/index.php?do=/profile-3886/info/ and Conserve Your Greenbacks pay a
    visit to site

    Look into my weblog ... football jersey

    RăspundețiȘtergere

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.