25 sept. 2013

100 de ani de la nasterea Mariei Tanase

Astazi, 25 septembrie, se implinesc 100 de ani de la nasterea inegalabilei Maria Tanase, cea pe care Nicolae Iorga a numit-o, fara exagerare, "pasarea maiastra a muzicii romanesti".

Maria Tanase

Marea artista a fost elogiata la nivel international de cronicarii muzicali contemporani vremii sale de succes, cand cantecele ii rasunau in cele mai prestigioase sali de spectacol, ecoul celor aproape 400 de piese muzicale ale repertoriului sau, dainuind pana astazi.

In semn de omagiu, Banca Nationala a Romaniei, a lansat, in luna august, in circuitul numismatic, o moneda de argint, o alta din tombac cuprat si un set de trei monede (aur, argint si tombac), comemorand astfel un secol de la nasterea artistei.

Maria Tanase a fost aleasa pentru a reprezenta cantecul popular romanesc la Expozitia Internationala de la New York, in 1939, purtand insa muzica romaneasca si in Bulgaria, Iugoslavia, Turcia, Franta si cantand in fata ranitilor de razboi si a presedintilor si regilor, deopotriva.

S-a stins din viata la 22 iunie 1963, din pricina unui cancer la plamani, lasand scris ca, in memoria sa, "sa se sape o fantana pe un drum secetos, dornic de apa, pentru ca drumetii sa isi potoleasca setea".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.