23 sept. 2013

China: Bo Xilai - istoria printului rosu cazut in dizgratie

Odata cu condamnarea la inchisoare pe viata, a fost eclipsata definitiv una din asa-numitele stele ale partidului comunist chinez -  Bo Xilai - ex-print rosu, destinat ocuparii unui post de prim rang in peisajul politic si administrativ al acestei tari.


Dar Bo Xilai nu este unicul caz de acest tip in China: multe alte figuri care se anuntau cat se poate de promitatoare din punct de vedere al carierei politice, au cunoscut acelasi declin surprinzator, tocmai atunci cand se pregateau sa salute poporul de la balconul privilegiat al liderilor comunisti chinezi.

"Printul" a avut o cariera importanta, cu radacinile adanc infipte in incaperile secrete ale puterii de la Beijing si cu perspectiva de a deveni unul din cei mai influenti oameni politici din China, dar ceva pare sa nu fi functionat asa cum trebuie, in angrenajul motoarelor sale de propulsie.

Implicandu-se intr-o campanie de proportii contra triadelor si coruptiei locale, Bo Xilai a urcat vertiginos in top, nadajduind sa castige un fotoliu din cele mai inalte in Partid, dar a fost tradat, in final, chiar de bratul sau drept, politistul Wang Lijun, devenit ulterior acuzatorul sau.

La adapostul consulatului american din Chengdu, acesta a dezvaluit adevarata fata a lui Bo, dand in vileag afacerile necurate ale acestuia si ale sotiei sale, Gu Kailai.

Wang Lijun s-a ales, la randul sau cu 15 ani de inchisoare, Gu Kailai a fost condamnata initial la moarte, pentru ca, ulterior, pedeapsa sa-i fie comutata in cea cu inchisoarea pe viata, iar Bo Xilai, inchide cercul, cu aceeasi pedeapsa, in timp ce conducerea de la Beijing se declara incantata sa vi invins o alta batalie impotriva coruptiei.

Te-ar putea interesa si: China: aplicatie pentru smartphone, contra coruptiei


Spy-Shop.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.