7 dec. 2013

Suedia: copiii mici nu trebuie sa doarma in pat cu parintii

Suedia este unul din statele in care copiii mici, deseori dorm in acelasi pat cu parintii - obicei pe care guvernul de la Stockholm doreste sa-l descurajeze, fiind riscant pentru bebelusi.


Autoritatile locale au decis sa demareze o campanie de promovare a "patutului individual" al copilului, in special pentru bebelusi, relateaza TM News.

"Este foarte important ca micutii cu varste de pana la trei luni, sa doarma in propriul lor patut", a explicat Kerstin Nordstrand, responsabila a proiectului, in cadrul Ministerului Sanatatii, potrivit sursei citate.

Pe de o parte, bebelusii risca sa fie loviti involuntar sau chiar sufocati de proprii parinti, cufundati intr-un somn adanc din pricina oboselii, iar pe de alta parte, adultii obisnuiesc sa consume in patul lor, substante care le diminueaza atentia fata de copil, ceea ce nu este catusi de putin recomandat in imediata vecinatate a unui nou nascut.

Cel putin acestea sunt semnalele de alarma lansate de Goran Wennergren, un pediatru care si-a expus pe larg, in paginile revistei de specialitate Dagens Medicin, argumentele contra "cocolosirii" micutilor in patul parintilor.

Este vorba despre un obicei frecvent in Suedia: potrivit unui studiu din 2001, 65% din bebelusii suedezi, dorm in acelasi pat cu parintii, precizeaza sursa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.