25 feb. 2014

Republica Moldova - presedintele tarii vrea mai putine imputerniciri

Presedintele Republicii Moldova, Nicole Timofti, si-a exprimat convingerea ca atributiile sale ar trebui limitate, sustinand ca in cadrul unei republici parlamentare, seful statului ar trebui sa detina mai putine imputerniciri.

Nicolae Timofti

Declaratia reprezinta o premiera, luand fara indoiala, prin surprindere, reprezentantii media locali si nu numai:

"Chiar daca Republica nu e prezidentiala, presedintele trebuie sa fie ales de catre popor. Eu nu vreau sa zic ca eu depind de cei care m-au ales, dar vrei, nu vrei, cam asa se interpreteaza. Eu as reduce insa din competenta presedintelui pentru o republica parlamentara", a tinut sa precizeze liderul moldovean, intr-un interviu acordat jurnalistilor de la Publika TV.

In plus, Nicolae Timofti a subliniat ca cea mai potrivita optiune pentru alegerea succesorului sau, ar fi cea care tine seama de dorinta populatiei, sustinand personal sistemul alegerii directe, de catre popor.

Afirmatiile presedintelui Republicii Moldova amintesc de situatia precedenta din aceasta tara, cand Nicolae Timofti a fost ales in functie, cu o decizie care a pus capat unei crize politice si constitutionale care a durat 917 zile, fiind votat favorabil de 62 de parlamentari, in timp ce comunistii au refuzat sa participe la alegeri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.