25 mai 2014

Omagiu pe portativ, in Republica Moldova: Concert dedicat lui Ion Gagim

Ion Gagim, figura emblematica a universului muzical din Moldova, va fi omagiat joi 5 iunie, in cadrul unui concert ce se va desfasura la Filarmonica Nationala „Serghei Lunchevici” din Chisinau.
Chisinaul sub semnul muzicii clasice: Concert omagial Ion Gagim
Marele cercetator, filozof si promotor al educatiei muzicale in Republica Moldova, va implini anul acesta, in ultima zi de mai, varsta de 60 de ani.

Eu tratez muzica nu numai ca ceva placut si frumos, dar ca pe un fenomen cu o incomparabila incarcatura spirituala, deci, educativa. Muzica este o pedagogie in sine. Bach, Mozart, Beethoven sunt nu numai mari muzicieni, dar sunt mari pedagogi ai omenirii”, explica Ion Gagim intr-una dintre lucrarile sale.


In semn de pretuire pentru contributia sa impresionanta la imbogatirea tezaurului cultural moldovenesc in domeniul muzical, ca autor de manuale si diverse lucrari de specialitate dedicate filozofiei muzicii, pedagogiei si psihologiei muzicale, Orchestra Simfonica Nationala a Companiei Publice Teleradio Moldova, va evolua joi, la Filarmonica Nationala, sub bagheta dirijorului Gheorghe Mustea.

In program sunt incluse opere muzicale ale unor veritabili titani ai muzicii clasice internationale, precum: Wolfgang Amadeus Mozart, Piotr Ilici Ceaikovski, Georges Bizet, Johannes Brahms, Giachino Rossini, Leonard Bernstein si Johann Strauss.

Concertul reprezinta o initiativa deosebit de binevenita in contextul cultivarii dragostei pentru muzica in randurile tinerelor generatii si nu numai – aceasta manifestare constituie un mic semn de recunostinta pe care moldovenii il adreseaza uneia dintre cele mai carismatice figuri contemporane din peisajul cultural al Republicii Moldova.

Nu putem incheia insa acest material, fara a cita din nou un fragment din scrierile lui Ion Gagim, de data aceasta, abordand un subiect menit sa ne deschida ochii asupra adevaratelor valori ale vietii si asupra acestui miracol numit OM:
Eu nu am dusmani. Pentru ca dusmanul ti-l faci tu singur prin felul cum reactionezi la niste provocari. Dar poti oricand sa le neutralizezi prin indiferenta. Si atunci totul fuge ca apa de pe gasca...”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.