Se numeste hidromel si este un vin suav, usor alcoolizat,
obtinut din miere de albine prin fermentare lenta, gratie unei metode speciale,
care-i garanteaza calitatea ireprosabila.
Hidromel |
Originile
vinului obtinut din miere se pierd undeva in vechime, civilizatiile antice
cunoscandu-l ca un veritabil elixir al tineretii, motiv pentru care il denumeau
„hrana
zeilor”.
Aceasta bautura alcoolica fina nu si-a pierdut nimic
din minunatele sale proprietati de-a lungul istoriei – astazi se numara printre
vinurile care satisfac o gama larga de consumatori, plasanduse ca „tarie” intre
bere si vinul de struguri.
Din
punct de vedere al compozitie, hidromelul rezerva surpriza unei concentratii
majore de vitamine si enzime, cu proprietati curative deosebite, dar si cu
darul de a innobila mesele festive, pe post de protagonist.
Sec, dulce sau sampanizat, gratie savoarei sale
speciale si a parfumului suav, este un excelent vin pentru o cina romantica,
sau pentru un picnic, deopotriva.
Cat
despre proprietatile sale terapeutice, lista este lunga: intervine cu succes in
diverse afectiuni digestive, respiratorii si cardiovasculare, e afrodisiac,
relaxant, stimulent hormonal, combate menopauza prematura, inapetenta, carenta
de vitamine, guturaiul si durerile de gat.
Insusi
parintele medicinei, Hipocrate, il recomanda „in tot cursul bolilor acute,
fiind mai putin indicat celor cu bila amara si cu hipertrofii viscerale”; mai
mult decat atat, consumul de hidromel este indicat si in convalescentele de
orice tip.
Ca o curiozitate cu valente artistice, hidromelul a
reprezentat din cele mai vechi timpuri, o veritabila sursa de inspiratie, constituind
tema unora din cele mai frumoase legende, cum ar fi de pilda istoria vikinga,
potrivit careia Odin l-a doborat in lupta pe Suttung, pentru a-si adjudeca
pretioasa „licoare magica”, pe care a scuns-o intr-un loc tainic, pentru ca
sorbind din ea, sa-si hraneasca talentul poetic pe vecie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.