12 ian. 2016

Previziuni sumbre pentru UE - la orizont, perspectiva destramarii

Tulburarile economice, sociale si de natura logistica provocate de fluxurile masive de migranti din tarile africane si arabe, constituie motive serioase pentru previziuni sumbre la nivelul UE.

Cel putin aceasta este opinia ministrului de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care nu a ezitat sa lanseze o avertizare serioasa in acest context.

Fie Europa adopta abordari comune si solidare in perioade de dificultati pentru sute de mii de oameni, fie vor fi construite din nou garduri si bariere. Proiectul Europei unite risca sa se prabuseasca. Trebuie sa continuam acest proiect, opunand rezistenta populistilor de extrema-dreapta”, a precizat seful diplomatiei germane.

In paralel, cancelarul german Angela Merkel, puternic criticata pentru acceptarea pe teritoriul german a unui numar urias de extracomunitari cu statut de migranti sau refugiati, apreciaza la randul sau ca celelalte state membre ale UE ar trebui sa-si manifeste concret sprijinul in acest context.

UE trebuie sa lanseze actiuni unitare pentru gestionarea crizei refugiatilor, altfel risca sa se destrame”, atrag atentia cei doi.

In Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne, Romania, alaturi de alte tari europene, precum Ungaria, Cehia si Slovacia, a votat contra adoptarii sistemului de relocare a imigrantilor pe baza unor cote obligatorii destinate fiecarui stat comunitar, dar schema a fost aprobata, desi lipseste, dupa cum se pare, entuziasmul pentru aplicarea acesteia.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.