5 aug. 2017

Intelepciunea tolteca la indemana ta: 4 reguli de aur pentru o viata fara cusur

Civilizatia tolteca, socotita de istorici drept un model de intelepciune si spiritualitate, a lasat lumii moderne un tezaur de invataturi ce vizeaza modul corect de viata si cea mai directa cale catre dragoste, armonie si fericire.

Intelepciunea tolteca la indemana ta
Daca in ziua de astazi avem posibilitatea sa ne inspiram din stravechile reguli de aur ale unei natiuni odinioara infloritoare din sudul Mexicului, este meritul antropologilor si oamenilor de stiinta care au descifrat manuscrisele lor originale.

Potrivit acestor scrieri antice, exista patru principii de capatai ale comportamentului uman, gratie carora ne putem asigura accesul la o viata mai buna, mai implinita si mai aducatoare de satisfactii. Oricat ar parea de surprinzator, aceste principii sunt usor de aplicat si se afla la indemana noastra, a tuturor:

1. Puterea cuvantului - arma exprimarii impecabile

Cuvintele pot fi balsam pus pe rana sau dimpotriva, arme care aduc multa suferinta celor din jurul nostru, sau chiar noua insine, actionand deseori ca un bumerang ce raneste persoana care l-a lansat. Utilizand mereu cuvinte frumoase, spunand adevarul si exprimandu-ne limpede gandurile in sens pozitiv, folosim cuvintele in avantajul nostru, atragand acelasi comportament din partea interlocutorilor.

2. Evitarea de a lua lucrurile la modul personal

Ceea ce altii ne reproseaza reprezinta proiectia punctului lor de vedere, a unei realitati pe care si-au construit-o singuri – este esential sa nu cadem in capcana luarii lucrurilor la modul personal. Chiar si atunci cand ni se adreseaza insulte e intelept sa consideram actiunea in sine drept rezultatul faptului ca cei ce ni le adreseaza traiesc intr-o lume ce nu are nimic de-a face cu lumea noastra, se supun unor dogme care le deformeaza realitatea asa cum o percepem noi, deci nu are rost sa suferim din pricina lor.

3. Evitarea presupunerilor inutile

Este daunator sa facem presupuneri inutile: cautarea adevarului, a raspunsurilor juste la intrebari, precum si explorarea unor teritorii necunoscute cu ochii larg deschisi, gata de a invata si de a observa cu atentie particularitatile acesteia, constituie cheia descoperirii unui traseu al vietii, pe cat de captivant, pe atat de aducator de satisfactii.

4. Straduinta de a face tot ceea ce ne sta in putinta

Oricat de dificila ar fi situatia cu care ne confruntam, e recomandat sa facem tot ceea ce ne sta in putinta pentru a duce lucrurile la capat. Daca totul merge bine, ne vom putea bucura ulteior de rezultate, dar daca lucrurile nu merg asa cum nadajduiam, macar stim ca nu avem nimic sa ne reprosam.


*Bibliografie: "A toltec Wisdom Book - The Four Agreements" - Miguel Angel Ruiz, M.D. 1997 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.