18 sept. 2017

Inteligenta emotiva – un liant puternic in relatia de cuplu

Inteligenta emotiva este o calitate care caracterizeaza persoanele cele mai indragite intr-un anumit grup, cele carora de regula li se cere un sfat sau la care se cauta intelegere si compasiune. Secretul cuplului ideal consta poate tocmai in liantul datorat inteligentei emotive.

Inteligenta emotiva
Este vorba despre o caracteristica specifica celor ce in mod instinctiv stiu sa te faca sa te simti la largul tau de indata ce te intalnesc, cei ce demonstreaza empatie si par sa stie deja cum te simti, inainte chiar de a le istorisi prin ce treci.

Pretuite si respectate tocmai pentru aceasta abilitate a lor de a socializa intr-o maniera calduroasa si receptiva, persoanele dotate cu inteligenta emotiva se demonstreaza prieteni de nadejde in situatii delicate si buni sustinatori ai cauzelor juste.


Dar care sa fie semnalele ce ne indica o astfel de persoana? Iata in cele ce urmeaza, o serie de indicatori asociati unei inteligente emotive echilibrate si benefice pentru toti cei ce se afla in imediata sa apropiere, dar mai cu seama in relatia de cuplu:

”Tu ma intelegi” – este afirmatia ce demonstreaza ca interlocutorul e convins ca emotiile sale ne sunt clare, ca suntem in masura sa evaluam la justa sa valoare situatia si in consecinta, ca i-am putea oferi suport sau un feedback folositor. Pentru el, e ca si cum s-ar privi in oglinda, asteptand ca de partea cealalta sa-i soseasca raspunsurile potrivite la intrebari nerostite pana in acel moment;

Capacitatea de a-si descrie trairile si modul de gandire – constituie demonstratia clara ca o anumita persoana este capabila de a-si expune lumea interioara, fara a se teme de emotiile corelate.
Acest comportament releva o abordare deschisa a celor mai dificile subiecte – mod ideal de a rezolva problemele si a dobandi linistea sufleteasca, pe care reuseste s-o transmita si celor din jurul sau;

Intuitia – persoanele cu inteligenta emotiva echilibrata sunt intuitive. De pilda, simt cand ceva anume nu functioneaza intr-o relatie. ile corelate. Este tipicul caz in care partenerul e suparat pe tine, dar inca nu si-a exprimat nemultumirea. In aceasta situatie, o persoana dotata cu inteligenta emotiva va incerca sa „dezamorseze bomba”, intreband: „te-am suparat cu ceva?”;

Profesia in care emotiile joaca un rol important  – de cele mai multe ori, persoanele dotate cu inteligenta emotiva aleg sa desfasoare o activitate ce presupune implicare emotionala, cum ar fi spre exemplu: cadru medical, actor, educator sau instructor sportiv. Intr-un cuplu, persoanele care aleg aceeasi profesie sau profesii inrudite din aceste domenii, tind sa fie mult mai legate, mai intelegatoare si mai dispuse sa se ajute reciproc, decat cele care desfasoara activitati complet diferite;

”Cine sunt eu sa te judec?”  - acesta pare sa fie sloganul celui dotat cu inteligenta emotiva. Departe de a-si critica apropiatii pentru comportamentul lor, incearca sa gaseasca o cale pentru a indrepta lucrurile spre fagasul normal, echilibrat. Intr-un cuplu „long-lasting”, e fundamental ca partenerii sa nu-si scoata ochii unul altuia pentru te miri ce, ci sa-si focalizeze eforturile in directia identificarii solutiilor la diferitele probleme ce le apar in cale;

Evaluarea consecintelor inainte de a-si da drumul la gura – persoanele dotate cu inteligenta emotiva isi cantaresc bine cuvintele, mai cu seama in situatii in care tensiunea tinde sa puna stapanire in casa. le spre fagasul normal, echilibrat. De multe ori, cand oamenii se lasa prada emotiilor puternice, pot spune lucruri pe care le regreta ulterior. Inteligenta emotiva de cuplu impiedica insa partenerii sa se raneasca reciproc, determinandu-i sa evalueze bine consecintele lucrurilor pe care au de gand sa le spuna.

Oricare ar fi insa criteriile ce stau la baza unui cuplu echilibrat si armonios, inteligenta emotiva pare sa-si afle locul sau de capatai in topul calitatilor menite sa-i asigure rezistenta la provocarile vietii.
Ea reuseste sa stabileasca o serie de reguli nescrise, gratie carora partenerii manifesta respect reciproc, dragoste si un soi de complicitate pentru care starnesc deseori invidia celor din jur. 

*Bibliografie:
1.Intelligenza emotiva per la coppia – John Gottman, Nan Silver (2013)
2.Intelligenza emotiva – Daniel Goleman (2013);
3.Costruire l’intelligenza emotiva (esercizi) – Linda Lantieri, Daniel Goleman (2016);
4.Affrontare il matrimonio con l’intelligenza emotiva – D. Goffman (2014).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.