2 aug. 2017

Muzica amplifica iubirea - efecte la nivel cerebral

Fiecare din noi manifesta inclinatie catre un anumit gen de muzica - avem artistii nostri preferati, piesele pe care ne place sa le ascultam in mod repetat si pe care deseori dorim sa le impartasim persoanei iubite.

Muzica amplifica iubirea
Cand acest lucru are loc, ne cuprinde o emotie aparte, o senzatie de multumire amestecata cu recunostinta, pe care nu stim sa o explicam, dar care pur si simplu amplifica sentimentul de iubire.

Aceasta este concluzia care se desprinde din studiile realizate de catre oamenii de stiinta, care au analizat comportamentul uman in contextul corespondentei dintre muzica si sentimentele celor indragostiti.

Mai mult decat atat: se pare ca pana si muzica trista, cea care aduce lacrimi in ochi, sporeste sensibilitatea de cuplu, unind partenerii si mai mult si determinandu-i sa se imbratiseze sau sa se sarute cu multa dragoste.

Efectele pozitive ale muzicii la nivel cerebral

Cand ascultam muzica, la nivelul organismului nostru au loc o serie intreaga de transformari fiziologice, care se manifesta atat in fluxul hematic cerebral, cat si in functiile musculare si cardiovasculare.

Muzica pare sa stimuleze secretia de dopamina – substanta responsabila de multiple functii ale creierului, cum ar fi de pilda: satisfactia, motivatia, starea de spirit, atentia, memoria, somnul, intelegerea si nu numai.

Ascultand muzica, cream atmosfera ideala pentru a permite creierului sa ne regleze echilibrul emotional, facilitand instalarea unei stari de bine, de confort, de liniste sufleteasca.

Beneficii ale muzicii la locul de munca

Nu intamplator muzica a fost introdusa ca fundal sonor in numeroase institutii: specialistii afirma ca acesta este un mod sigur de a crea din start o legatura pozitiva intre clienti si personal, intre medic si pacient, intre beneficiarii anumitor servicii si persoanele care le ofera suport.

Numerosi chirurgi de faima mondiala refuza sa mai opereze fara muzica, aceasta constituind un element care-i ajuta sa se concentreze total pe ceea ce fac si sa-i stimuleze in alegerea celor mai bune decizii pe durata interventiei.

De asemenea, orice centru spa presupune nu numai o variata gama de servicii de relaxare pentru clientii sai, ci si muzica de fundal potrivita crearii unei atmosfere propice inlaturarii stresului si tensiunilor acumulate anterior.

Muzica se inscrie pe lista prioritatilor in companiile care urmaresc obtinerea de rezultate maxime din partea angajatilor lor – multe firme de renume mondial angajeaza specialisti care selectioneaza piese muzicale speciale, cu efecte benefice asupra moralului salariatilor, pentru a le fi transmise in surdina, pe intreaga durata a programului lor de lucru.

Dar poate ca cea mai surprinzatoare aplicatie a muzicii in obtinerea unor produse de calitate superioara vine din domeniul agriculturii: cultivatorii de vita de vie din soiuri speciale, din care se obtin vinurile cele mai scumpe, instaleaza difuzoare pe intreaga suprafata cultivata, transmitand zilnic muzica clasica strugurilor aflati in faza de coacere.

Se pare ca strugurii adora muzica, astfel incat devin mult mai gustosi si mai aromati, ceea ce garanteaza obtinerea unui vin cu atat mai pretios.

Terapia muzicii in diferite boli

Studii de specialitate au demonstrat efectele benefice ale ascultarii muzicii in terapia durerii post-operatorii, diminuarea tensiunii arteriale, calmarea crizelor de panica si nu numai.

Muzica pare sa genereze efecte pozitive chiar si in cazul pacientilor afectati de patologii grave cum ar fi de pilda: psihoza, Alzheimer sau chiar autism.

Desi muti oameni de stiinta au lansat teorii din cele mai sofisticate privitoare la modul in care muzica influenteaza vietuitoarele si mai cu seama la felul in care actioneaza asupra organismului uman, in realitate mecanismele neurobiologice descatusate de muzica raman inca un mister.

Ceea ce s-a demonstrat insa stiintific este faptul ca parintii care-si stimuleaza copiii in dobandirea unei culturi muzicale cat mai variate si mai bogate, obtin rezultate uimitoare din partea micutilor in multiple domenii ce tin de functiile lor cognitive. 

Ce muzica sa ascultam pentru a obtine beneficii maxime

Intr-un top al pieselor muzicale utilizate de catre oamenii de stiinta in experimentele lor dedicate efectelor muzicii asupra activitatii cerebrale, locul de frunte i-a revenit unei opere de Wolfgang Amadeus MozartEste vorba despre Concertul pentru vioara si orchestra nr.3 in Sol major, KV 216. 

*Bibliografie:
1.Fondamenti neuroscientifici della musicoterapia – Enrico Granieri (2012)
2.Musica e processi corporei – Ivo Nardi (2008);
3.Effetti della musica sul sistema nervoso – Margherita Piccini (2016);
4.La musica come abilità cognitiva – Margherita Piccini (2016);


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.