13 nov. 2023

Acceleratorul de particule si bombonica distrugatoare

O combinatie distugatoare demna de un scenariu SF asociaza o bombonica neinsemnata unui accelerator de particule, demonstrand intr-o maniera ceva mai sofisticata modul in care buturuga mica rastoarna carul mare.

Asa numitul Large Hadron Collier (LHC) sfideaza limitele stiintei accelerand protoni la viteze vertiginoase ce concureaza cu viteza luminii.

Accelerator de particule


Este vorba despre un dispozitiv impresionant, care reuseste sa creeze nivele energetice colosale, dar care ar putea pe de alta parte, cauza o veritabila catastrofa daca nu este utilizat cu o desavarsita atentie.
De pilda, daca am putea sa ne imaginam fie si macar pentru cateva clipe o bombonica neinsemnata lansata in miezul acestui vartej uimitor, atunci am face cunostinta cu un eveniment apocaliptic, comparabil cu o explozie de 80 de ori mai mare decat cea a bombei atomice lansate asupra Hiroshimei in 1945.

Acest scenariu, pe cat ar fi el de fantezist si de fascinant totodata, ne aminteste ca fizica cuantica opereaza pe o scala complet diferita de cea traditionala, intr-un spatiu cu care regulile macroscopice nu au absolut nici in clin nici in maneca.

Asadar LHC continua sa se demonstreze o capodopera tehnologica, un instrument care permite oamenilor de stiinta sa cerceteze misterele Universului, dar care pretinde o precizie si o capacitate de intelegere ce pun granite severe lansarii unui drajeu intr-un tunel superconductor...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.