10 nov. 2023

Ceers-2112: descoperita o galaxie geamana Caii Lactee

Oamenii de stiinta care cerceteaza tainele astronomiei au descoperit recent o galaxie indepartata, extrem de asemanatoare celei in care ne aflam - Calea Lactee.

Este vorba despre Ceers-2112, observata gratie imaginilor obtinute in infrarosu de ochiul vigilent al telescopului JWST - James Webb Telescope.

Descoperita o galaxie geamana Caii Lactee: Ceers-2112


Intr-o prima faza imaginile oferite de JWST prezentau doar o vaga ceata luminoasa pe care cercetatorii nu izbuteau sa o incadreze intr-o categorie bine definita de formatiuni astronomice dar, obtinand ulterior alte imagini, capturate in paralel de telescopul spatial Hubble, misterul fu destramat: era vorba despre o galaxie.

Aceasta fu botezata Ceers-2112 si se releva o complexa structura de tip "galaxie spirala barata", extrem de asemanatoare celei in care ne aflam.

Galaxiile in general, prezinta forme, dimensiuni si luminozitati variate, care depind de istoria evolutiei lor - unele sunt mari si rotunde, altele mici si neregulate, dar exista si galaxii gigantice, cu forme de aspect alungit.

Formele cele mai complexe indica o perioada indelungata in care s-au format si au evoluat, asa cum este cazul galaxiei spirale barate - o categorie din care face parte de altfel si Calea Lactee; se presupune ca aceste galaxii nu pot avea o varsta inferioara a 8 miliarde de ani.

Totusi, Ceers-2112 pare sa constituie o exceptie de la aceasta regula: in opinia oamenilor de stiinta aceasta galaxie s-ar fi format cu circa 2 miliarde de ani dupa Big Bang, ceea ce invita la o revizuire a teoriilor elaborate in acest domeniu.

Dupa galaxii ce prezinta luminozitati inexplicabile si gauri negre care cresc cu o viteza uimitoare, aceasta descoperire se adauga fara indoiala celor mai recente observatii care au darul de a schimba viziunea omului asupra Universului primordial.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.