30 nov. 2011

Comisia Europeana a decis adoptarea Open Data pentru sectorul public


Comisia Europeana a decis cresterea gradului de transparenta a guvernelor si generarea de beneficii economice in valoare de circa 40 de miliarde de euro pe an, prin adoptarea formulei Open Data.


Este vorba despre o alegere care presupune o perioada de tranzitie, marcata de o serie de masuri ce cuprind dispozitii normative si crearea de portale deschise, relateaza Webnews.

Decizia reprezinta un nou pas realizat in cadrul unei strategii demarate in noiembrie 2010, printre obiectivele careia se numara si "copierea" modelului adoptat in Statele Unite, potrivit caruia Barack Obama s-a declarat increzator in promovarea transparentei ca valoare demna de integrat in mandatul politic si administrativ.

In Uniunea Europeana, adoptarea formulei Open Data constituie o decizie importanta pentru sectorul public: lansarea oficiala de informatii este gestionata de o directiva din 2003 (2003/98/CE) care, desi a contribuit la o anumita armonizare, nu este suficient de bine pusa la punct pentru a uniformiza reguli vizand licentele si preturile.
Comisia Europeana a decis adoptarea Open Data pentru sectorul public

Aceasta situatie a generat de-a lungul timpului instalarea unei amprente de ineficacitate la nivelul serviciilor bazate pe date, asemenea unei imagini reflectate dintr-o oglinda fragmentata.

Potrivit sursei citate, adoptarea unei formule deschise pentru informatiile din sectorul public, prin facilitarea accesului la date, ar putea genera beneficii economice in valoare de aproximativ 40 de miliarde de euro pe an.
Sursa & Foto: Webnews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.