6 dec. 2011

Vatican - in vremuri de criza si biserica trebuie sa fie mai sobra

Vatican - in vremuri de criza si biserica trebuie sa fie mai sobraArhiepiscopul catolic, Rino Fisichella, a declarat ca vremurile de criza actuale ar putea capata o turnura pozitiva, daca reflectam asupra stilului de viata pe care l-am adoptat pana in prezent.

In astfel de incercari, biserica trebuie sa dea dovada de o sobrietate simplu de definit, prin redescoperirea acelor valori pentru care merita sa traim, relateaza Vatican Insider.

"Criza reprezinta o situatie obiectiva care poate capata o turnura pozitiva daca reusim sa o privim prin prisma unei juste evaluari a tot ceea ce am facut pana astazi", a afirmat Fisichella, potrivit sursei citate.

Subliniind ca este imperativa o analiza a modelelor si stilurilor de viata care s-au afirmat in ultimele decenii, Fisichella sustine faptul ca aceste sabloane au fost construite pe baze efemere, care se platesc scump, fara sa conduca la ceva bun.

Ce fel de radacini are criza?

In opinia lui Fisichella, radacinile crizei actuale nu sunt doar de natura economica si financiara, ci au origini mult mai profunde, in insasi modificarea comportamentului uman, prin pierderea sensului vietii in sine, a valorilor sale reale si inchiderea in propria carapace, care genereaza o conduita individualista.

"Depasirea propriilor temeri si privirea viitorului cu speranta, poate constitui un prim pas pentru schimbarea radicala a propriului stil de viata, mai cu seama pentru generatiile tinere, dezorientate, care platesc scump erorile generatiilor precedente".

Biserica trebuie sa fie mai sobra

Necesitatea demonstrarii unei majore sobrietati din partea bisericii a fost subliniata si de papa Benedict al XVI-lea in cursul vizitei efectuate in Germania in luna septembrie, in contextul in care dimensiunea birocratica tinde sa anuleze raporturile umane.

Concentrandu-se doar asupra structurii sale, in loc sa se dedice rugaciunii si liturghiei, biserica risca sa puna in umbra tocmai relatiile dintre persoane si valoarea modelului institutiei in sine.

"Biserica trebuie sa-si continue opera de propavaduire a valorilor credintei si iubirii, fara a cadea in capcana falsitatii si a popularitatii obtinute cu orice pret", a subliniat Fisichella.

Ce rol ii revine politicii?

In vremuri de criza, ar fi nevoie de o politica bazata pe reguli care sa sprijine cu adevarat familia: credinciosii implicati in politica trebuie sa gaseasca forta de a se impune printr-o prezenta transversala, proiectand strategii care promoveaza binele societatii si raspund exigentelor noilor generatii.

"Nu sunt suficiente mici ajustari de tip economic, politicienii trebuie sa se demonstreze constienti de anumite continuturi non-negociabile si sa avanseze un plan global de intervenire in favoarea familiei", a tinut sa precizeze Fisichella.

Sursa & Foto: Vatican Insider

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.