Executand un slalom de-a dreptul acrobatic printre adevaruri si farse, informatiile legate de tehnologiile avangardiste implicate in cursa inarmarilor, aduc in prim-plan sisteme si instrumente noi de lupta, din ce in ce mai sofisticate, din ce in ce mai reduse ca dimensiuni.
Drona-tantar |
Utilizarea robotilor sau a diferitelor tipuri de masini telecomandate in razboi, este insa o practica de netagaduit, care se extinde cu rapiditate, mai cu seama odata cu dezvoltarea "vedetei" drona, devenita subiectul preferat al materialelor publicate indeosebi de presa online, relateaza Daily Mail.
Printre cele mai incitante imagini corelate acestui subiect, drona insecta, mult asemanatoare unui tantar obisnuit, dar in masura sa zboare fara sa produca cel mai mic zgomot, comandata de la distanta de o persoana care-i urmareste evolutia gratie unei mini-camere video incorporate, este poate varianta care oscileaza cel mai mult intre adevar si farsa.
Descrisa de publicatia italiana Giornalettismo drept un instrument de lupta letal, aceasta drona miniaturala ar fi capabila sa injecteze fara probleme substante veninoase unui subiect-tinta, sau sa amplaseze cu abilitate un RFID - minuscul spion electronic - la nivelul unor obiective in miscare, pentru a releva informatii pretioase vizand nu numai identitatea purtatorului, ci si pozitia sa exacta, in orice moment.
Se pare totusi ca in prezent, un astfel de prototip este doar fructul fanteziei internautilor amatori de farse imagistice, asa cum dezvaluie It's OK to be Smart: arta "dronistica" inca nu a reusit sa atinga acest nivel de performanta, desi specialistii considera ca acest filon conceptual nu este tocmai de lepadat.
DARPA |
O dovada in plus ca potentialul distructiv militar se afla "pe drumul cel bun" in ceea ce priveste viteza de avansare spre tehnologii care se inspira tot mai mult din abilitatile lumii animale, o reprezinta dronele DARPA ale americanilor, pasari-robot in masura sa execute misiuni-kamikaze in teritoriul adversarilor, arme cu o infatisare nevinovata, la perfectionarea carora specialistii au lucrat ani in sir.
Un alt exemplu elocvent in acest sens este Switchblade Drone - o arma telecomandata si dotata cu tot ceea ce este necesar pentru stabilirea conexiunii video cu un operator care-i stabileste traseul exact catre tinta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.