19 iun. 2012

Etiopia - gustul amar al trestiei de zahar

Guvernul etiopian indeparteaza cu metode lipsite de orice delicatete, populatia din valea Omo, inscrisa de UNESCO in lista patrimoniului mondial al umanitatii, pentru a da o noua destinatie acestei regiuni: cultivarea trestiei de zahar.

Etiopia - Valea Omo
Potrivit Human Rights Watch, autoritatile etiopiene alunga cu violenta si intimidare, locuitorii zonei care constituie subiectul unui proiect ce prevede construirea unui dig pe raul Gibe, care va conduce la devastarea vaii intregi, relateaza Giornalettismo.

Lucrarile ar conduce la distrugerea unui colt de lume unic, de o nemarginita frumusete si ar modifica atat ecosistemul local, cat si pe cel al Kenyei, unde apa nu va mai ajunge sa alimenteze lacul Turkana si nici nu va mai reusi sa acopere consumul locuitorilor.

Regimul etiopian neaga potentialul distructiv al unor astfel de decizii, motivand sustinerea proiectului prin beneficiile economice pe care le-ar implica finalizarea sa, creandu-se noi locuri de munca, fara a pune in balanta pierderile de alta natura si tensiunile cu tarile din aval.

Proiectul este considerat cel mai nociv din intreaga Africa, asa cum precizeaza International Rivers si constituie o actiune complet ilegala, care desi incalca toate normele vizand impactul ambiental, isi continua cursul, fiind incredintat spre finalizare, grupului italian de constructii Salini.

Angajat de una dintre cele mai sangeroase si corupte dictaturi din Africa, grupul ramane insensibil la criticile observatorilor internationali, indreptandu-se cu pasi repezi catre un obiectiv care-i va atrage profituri impresionante, dar care va costa scump populatiile locale, subliniaza sursa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.