31 iul. 2012

DEPTHX - Submarinul care va explora marile lunii lui Jupiter (Galerie foto si video)

Europa, luna lui Jupiter, va face cunostinta in anul 2026 cu un explorator mai putin obisnuit: NASA pune la cale o misiune care prevede cercetarea oceanelor sale lichide, protejate de un strat de gheata gros de circa sase kilometri, cu ajutorul unui submarin.

Luna lui Jupiter - Europa
Odata perforat acest invelis impresionant, va fi posibila descoperirea misterelor pe care le ascunde Europa in adancuri, gratie celui mai sofisticat submarin proiectat vreodata, relateaza Gizmodo.

Este vorba despre "Deep Phreatic Thermal Explorer" (DEPTHX), realizat de specialistii de la Stone Aerospace, din Austin, Texas, sub indrumarea lui Bill Stone, in colaborare cu Universitatea Carnegy Mellon.

Datorita distantei mari la care se afla luna lui Jupiter fata de Terra, DEPTHX nu va putea fi controlat de specialisti, ci va trebui "sa se descurce singur" in misiunea de explorare a marilor de pe Europa.

Asteptarile pe care NASA le are din partea acestui proiect, par sa fie cat se poate de serioase, avand in vedere ca a investit 3 milioane de dolari anual, timp de trei ani, incepand cu 2003, pentru a crea un prototip lung de doi metri si lat de un metru si jumatate.

Dotat cu 54 de sonare pentru navigatie si 36 de computere, sase acceleratoare, baterii, senzori de viteza, instrumente de observatie si un microscop conceput special pentru a analiza posibile forme de viata microscopice, DEPTHX comunica cu nava mama Valchiria prin intermediul fibrei optice cu wi-fi.  

Submarinul va cantari 1,3 tone si va dispune de senzori in masura sa identifice un obiect la 300 de metri distanta, putand determina astfel profunzimea apelor de pe Europa, gratie calculelor matematice ale distantelor, efectuate cu ajutorul unui sistem denumit 3dSlam, cu o precizie de un metru in orice directie, intr-un spatiu de 500 de metri cubi, precizeaza sursa.

DEPTHX, submarinul care va explora apele lunii lui Jupiter

DEPTHX - teste efectuate in 2007








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.