28 iul. 2012

Dronele, un pericol pentru traficul aerian

Un raport al Organizatiei Natiunilor Unite, lanseaza un semnal de alarma cu privire la ilegalitatea operatiunilor dronelor in spatiul aerian somalez, averizand asupra riscurilor pe care acestea le induc traficului aerian in zona.

In vazduhul de deasupra Somaliei, prezenta dronelor a devenit familiara: este vorba cu siguranta despre dispozitive de provenienta americana, avand in vedere deplinul control exercitat de Statele Unite in spatiul aerian somalez, relateaza The Washington Post.

Singurele drone autorizate sa execute zboruri in aceasta zona, sunt insa micutele Raven, din dotarea Uniunii Africane, in rest, orice alta natiune, ar trebui teoretic sa se supuna regulilor embargoului care a fost aplicat Somaliei cu aproape 20 de ani in urma.

Autoritatile americane au refuzat sa comenteze raportul ONU, in care se semnaleaza dronele de fabricatie americana, care nu se limiteaza la actiuni pasnice in Somalia.

Cu noile baze americane rasarite ca ciupercile dupa ploaie in Etiopia, in Gibuti, in Insulele Seychelles si nu numai, traficul de drone pe cerul Somaliei s-a intensificat ingrijorator, acompaniat de cel al avioanelor care nu  au nici in clin nici in maneca, desigur, cu vreo escala in aceasta tara.

Un motiv in plus pentru ca spatiul aerian somalez, care pana deunazi era considerat cat se poate de sigur, sa devina dintr-odata hazardant de strabatut, subliniaza sursa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.