21 aug. 2012

Anemia, din ce in ce mai frecventa - ce trebuie sa mancam

Carenta de fier, potrivit statisticilor elaborate de specialisti, a devenit din ce in ce mai frecventa in ultima perioada, manifestandu-se cu precadere la femei, desi nici barbatii nu sunt menajati.

Spanacul nu contine chiar asa mult fier...
Numarul crescut de cazuri de anemie datorata lipsei de fier din organism se inregistreaza preponderent in randurile reprezentantelor sexului frumos, pe fondul pierderilor sanguine din timpul ciclului menstrual, dar stresul cotidian, efortul prelungit sau o alimentatie incorecta, pot conduce  la instalarea anemiei si la barbati, relateaza Tanta Salute.

Simptomele anemiei se manifesta la ambele sexe in acelasi mod: oboseala accentuata, palpitatii cardiace, scaderea imunitatii la raceli sau infectii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) prevede un anumit nivel al valorii hemoglobinei, fata de care se poate stabili eventuala prezenta a anemiei, la barbati putandu-se vorbi despre carenta de fier in cazul in care hemoglobina este situata sub 14g/dl, iar la femei sub 12 g/dl (pentru femeile insarcinate sub 11g/dl).

Alimentele cu continut ridicat de fier, recomandate in cazurile de anemie, sunt atat de natura vegetala cat si de origine animala.

La nivelul alimentatiei unei persoane anemice, se recomanda introducerea pe cat posibil, a ficatului de gasca (100g contin 30,53 mg de fier), ciocolatei fondante amara (100g contin 17,7 mg de fier), fructe de mare (100g contin inte 11 si 13 mg de fier) si a pate-ului de pui (100g contin 9,19 mg de fier).

Exista o serie de alimente care contribuie la o absorbtie sporita de fier in organism, printre acestea numarandu-se portocalele, capsunile si grapefruitul, dar si varza, conopida, rosiile, cartofii si ardeiul gras.

Teoria potrivit careia spanacul ar fi un aliment deosebit de bogat in fier are la baza din pacate doar sustinerea desenului animat cu Popeye Marinarul: in realitate spanacul ofera fibre, vitamine (A, C, E, K), acid folic, antioxidanti si... un continut mediu de fier.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.