20 aug. 2012

Bill Gates mizeaza pe WC-ul solar al viitorului

Bill Gates a incredintat un cec in valoare de 100 de mii de dolari reprezentantilor de la California Institute of Technology, ca premiu pentru proiectul WC-ului pe baza de energie solara, care recicleaza apa si ofera la randul sau energie reutilizabila din fecale.

WC-ul solar al viitorului
Este o idee sustinuta de Bill & Melinda Gates Foundation, organizatie care insista asupra necesitatii introducerii unui nou tip de servicii igienice, care ar putea fi plasate cu usurinta in zonele sudice ale globului, unde lipsa toaletelor creeaza probleme igienico-sanitare serioase, informeaza agentia ANSA.

Peste un milion si jumatate de copii cu varste sub 5 ani, isi pierd viata anual din pricina acestor dificultati - circa 2,6 miliarde de persoane (aproximativ 40% din populatia globului), majoritatea din Africa sud-sahariana si Asia de sud, nu au acces la servicii sanitare, fiind nevoiti sa-si faca nevoile in aer liber, precizeaza sursa.

"E fundamantala colaborarea continua pentru a atrage noi investitii in acest proiect, menit sa transforme dependenta noastra de traditionalele servicii igienice", a declarat Gates.

Fundatia si-a anuntat oficial intentia de a investi circa 3,4 milioane de dolari, cu obiectivul de a realiza aproximativ 6,5 milioane de locatii destinate unitatilor igienice solare.

Premiul de 100 de mii de dolari i-a revenit unei echipe care a prezentat proiectul unei toalete dotate cu un panou solar, care ofera energia necesara pentru transformarea urinei si fecalelor in hidrogen - gaz care poate fi ulterior inmagazinat si reutilizat drept combustibil pentru a genera din nou energie, in timp ce apa este depurata si recuperata pentru irigarea vasului WC.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.