22 aug. 2012

Marea Bariera de Corali va fi protejata de parasolare?

Un biolog marin de la Queensland University din Brisbane a propus utilizarea unor folii protective, care sa umbreasca Marea Bariera de Corali asemenea unor parasolare uriase, pentru a cobora temperatura cu cateva grade.

Marea Bariera de Corali
Specialistii au semnalat de ceva vreme efectele daunatoare ale caldurii excesive care s-a abatut asupra Marii Bariere de Corali, declarata de UNESCO patrimoniu al umanitatii inca din anul 1981, informeaza ADN Kronos.

Una din solutiile pentru a impiedica decolorarea coralilor si compromiterea intregului ecosistem corelat, din pricina cresterii temperaturii in zona cu circa 2 grade celsius si a modificarii aciditatii de la suprafata oceanului, care a crescut la randul sau cu 60% in ultimii 300 de ani, ar putea fi instalarea unor umbrele gigantice, care sa protejeze Bariera de lumina solara excesiva.

Cel putin aceasta este propunerea avansata de Ove Hoegh-Guldberg, biolog marin in cadrul Queensland University din Brisbane, in speranta de a salva fragilul ecosistem de la amenintarea caldurii excesive.

"Este o situatie fara precedent pentru ambientul marin: cresterea nivelului de anhidride carbonice din atmosfera reprezinta o problema care impune utilizarea unor metode nu tocmai conventionale pentru salvarea acestui minunat dar al naturii", scrie biologul australian in paginile revistei Nature Climate Change.

Umbrelele uriase ar putea proteja formatiunile cele mai vulnerabile de corali desi, ca mai toate interventiile umane bine intentionate, propunerea sa prezinta si inconveniente: o astfel de masura aplicata brusc, ar putea fi prea mult pentru capacitatea de adaptare si supravietuire a numeroase specii marine din zona, precizeaza sursa.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.