3 aug. 2012

Profetia Maya ne poate salva de la criza?

Fostul director de la Financial Times Deutschland lanseaza ipoteza unei solutii la criza, chiar mai ingenioasa decat bazooka BCE: sfarsitul lumii, asa cum pare sa fi fost prezis de mayasi, ar putea pune capat problemelor economiei mondiale.

Profetia Maya ne va salva de la criza?
Profetia Maya se transforma asadar intr-o teorie provocatoare, potrivit careia, dificultatile economice care impovareaza in prezent umerii majoritatii statelor, ar putea fi sterse efectiv cu buretele, incepand chiar cu problemele create de debitul pe termen lung, relateaza cu ironie Der Spiegel Online, intr-un material semnat de Wolfgang Munchau.

Jurnalistul, care a lucrat multi ani  pentru Financial Times, ca prim director al editiei in limba germana, sustine tocmai faptul ca actuala criza s-ar putea rezolva  doar cu un eveniment-soc, sugerand desigur, ca mai socant decat sfarsitul lumii, nimic nu poate fi.

"Iata de ce, avem cu totii un motiv serios sa speram ca mayasii nu s-au inselat in legatura cu data declansarii apocalipsei", explica Munchau in articolul sau.

Sfarsitul lumii, ar putea avea insa semnificatia pe care numerosi istorici o atribuie mesajului descifrat in textele civilizatiei maya si anume ca la data de 21 decembrie 2012, intr-un fel sau altul, se va pune capat lumii asa cum o cunoastem noi, pentru a pasi intr-o era noua, care marcheaza o intorsatura fundamentala in istoria omenirii.

Pornind de la aceasta idee, Munchau afirma de fapt, un singur lucru cu certitudine: un astfel de eveniment ar avea negresit enorme implicatii economice.

Daca toata lumea ar accepta ideea ca data de 21 decembrie 2012, ar fi ultima pe care ne este dat sa o traim, debitele pe termen lung ar disparea, asemenea riscurilor de insolventa, avand in vedere ca ne-ar mai ramane doar cateva luni de viata la dispozitie.

Marile institutii financiare nu si-ar mai face probleme in legatura cu sumele pe care ar putea sa le imprumute pe termen mediu si lung, iar consumurile ar putea cunoaste din nou o curba ascendenta, in special cele ale Chinei si Germaniei, cele doua locomotive ale economiei globale.

Efectele benefice ale apocalipsei s-ar putea extinde si asupra persoanelor care se culca in seara de 21, pentru a se trezi in 22 decembrie intr-o lume deja schimbata, fara sa fi miscat un pai, ratand tocmai momentul apocaliptic care le-ar putea pune capat vietii.

"Daca oamenii continua sa dea crezare povestii potrivit careia marile natiuni pot parcurge strada austeritatii perfect sincronizate, pentru a salva economia mondiala, atunci nici proiectul cu apocalipsa nu este tocmai greu de crezut", concluzioneaza cu sarcasm Munchau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.