16 oct. 2012

Iranul planuieste un dezastru ecologic in Golful Persic?

Iranul ar fi pe cale sa provoace un veritabil dezastru ecologic, prin inundarea Golfului Persic cu petrol, ca raspuns la sanctiunile comunitatii internationale.

O catastrofa de proportii inimaginabile s-ar putea abate asupra apelor care scalda Golful Persic, in situatia in care Iranul va recurge la un gest disperat, propus de extremistii Pasadaran, informeaza Der Spiegel.

In opinia acestora, o astfel de masura ar fi unica sansa de a iesi din criza provocata de sanctiunile comunitatii internationale.

Publicatia germana citeaza drept sursa a acestor informatii, serviciile secrete, care ar fi demascat operatiunea planificata de iranieni: unul din maxi-petrolierele apartinand acestei tari, care treansporta aurul negru peste hotare, ar putea fi scufundat intentionat, pentru ca intreaga incarcatura sa se reverse in Golful Persic.

Avantajele pe care Iranul le-ar obtine in urma unei astfel de operatiuni, ar fi cresterea explosiva a pretului petrolului, ca urmare a reducerii ofertei si "imblanzirea" sanctiunilor a caror apasatoare povara a generat o situatie de criza sociala fara precedent.

Nu in ultimul rand, masura extremista ar juca si rolul de "pedeapsa" aplicata tarilor care colaboreaza cu Statele Unite in lupta impotriva regimului siit din Iran.

Potrivit sursei citate, operatiunea a fost denumita codificat "Trubled Waters" si prevede contaminarea Stramtorii Hurmuz cu mii si mii de tone de petrol - o propunere avansata de liderul gruparii Pasadaran, generalul Mohammed Ali Jafari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.