19 nov. 2012

Criza in Tara Cizmei - italienii isi vand caii pe mai nimic

Criza care a lovit in ultima perioada Italia pare sa imbrace forme la care locuitorii din Tara Cizmei nu s-ar fi gandit vreodata: coplesiti de cheltuieli, proprietarii de cai nu mai reusesc sa pastreze aceste splendide animale.

Unele exemplare, sunt vandute pe preturi de nimic sau sunt "date in folosinta" temporar altor gospodari cu ceva mai multa dare de mana, altele insa isi pun in mare incurcatura proprietarii, relateaza La Stampa.

Potrivit legii, inca din anul 2007 in Italia, caii care nu sunt programati oficial sa fie sacrificati, nu pot fi ucisi sau abandonati la voia intamplarii: fiecare cal este prevazut cu un microchip la nivelul caruia se regasesc datele proprii si ale proprietarului.

Internetul e plin de oferte disperate de vanzare a cailor: "Vine un moment in care esti nevoit sa alegi intre painea de pe masa si calul tau - explica unul din insertionisti - nu mai reuseam sa platim chiria pentru Felicia, un splendid exemplar de rasa portugheza, in varsta de sapte ani - am vandut-o pentru 400 de euro, dupa ce, cu doi ani in urma, am platit 2.500 de euro pentru ea".

Unii au donat caii manejurilor sau altor persoane private, in masura sa le asigure conditiile necesare unui trai decent, altii si-au incredintat propriul cal pe termen scurt sau mediu unui nou proprietar, pentru a-l mentine in forma, intr-un fel de "inchiriere" inventata ad-hoc.

Exista si formula de tip "semi-inchiriere": costurile si timpul dedicat calariei sunt impartite in mod egal intre cele doua parti.

"Un cal presupune cheltuieli de circa 2.000 de euro pe an, explica Andrea Brignolo, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Medicilor Veterinari Italieni, subliniind ca aceasta este suma pe care o scot din buzunar cei ce detin gospodarii proprii, amenajate cum se cuvine pentru detinerea cailor, in timp ce altii sunt nevoiti sa mai plateasca intre 250 si 400 de euro  pentru gazduirea propriului cal in grajdurile altora.

Din pacate, multi proprietari nu mai reusesc sa faca fata acestor costuri, multe exemplare valoroase fiind cedate sau scoase la vanzare online, fara prea multe sperante de a recupera ceva din banii cheltuiti odinioara pentru a se mandri cu un astfel de "articol de lux".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.