28 mar. 2013

Tokyo - concurs pentru cel mai bun somelier din lume

Candidati din 54 de tari se reunesc in aceasta saptamana, timp de trei zile, la Tokyo, spre a participa la concursul pentru cel mai bun somelier din lume, titlul urmand sa fie acordat vineri.

Danielle Dupont - somelier

Este vorba, de fapt, despre cea de-a 14-a editie a acestei competitii, la care participa aspiranti de pe toate meridianele lumii, relateaza TM News.

Actualul detinator al titlului este britanicul Gerard Basset, incoronat drept "best sommelier", in anul 2010, in Chile.

"Un somelier valoros trebuie sa se demonstreze bun cunoscator de vinuri, dar nu numai atat: trebuie sa fie o persoana placuta, agreabila si sa determine consumatorul sa aprecieze cum se cuvine meniul", a explicat Serg Dubs, presedintele juriului.

"Un bun somelier nu e cel ce se considera vedeta, ci cel ce e capabil sa ofere un serviciu perfect, de inalta calitate si cu justa doza de amicitie pentru a da satisfactiei clientului", a declarat unul din concurenti, invingator al titlului in anul 1989.

Competitia a fost lansata in 1969 si reuneste, cu fiecare editie desfasutara, tot mai multi candidati, din intreaga lume.

Aparuta in Franta evului mediu, someleria a devenit cu timpul, meserie si arta deopotriva, dar in tara noastra a fost recunoscuta oficial abia in anul 2003.

Desi este un domeniu foarte tanar in Romania, someleria a gasit un teren fertil pe meleagurile noastre, reunind mai multi pasionati in cadrul Asociatiei Somelierilor din Romania, o organizatie profesionala non-profit, afiliata la Asociatia Someleriei Internationale.

Un comentariu:

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.