Milioane de soareci au invadat arhipelagul Insulelor Galapagos intr-un val reproductiv fara precedent, care se transforma intr-o amenintare serioasa la adresa altor specii, parte din acestea, aflate deja pe cale de disparitie.
Autoritatile locale au declansat o operatiune de maxi-dezinfectare a intregului perimetru, cu obiectivul de a stavili fenomenul devorarii oualelor altor animale de catre rozatoarele infometate, relateaza La Stampa.
Actiunea se afla in curs de desfasurare si antreneaza elicoptere incarcate cu o otrava speciala, carora le revine sarcina de a distribui substanta in intreg arhipelagul ecuadorian - 14 insule si 42 insulite - din miezul Pacificului.
O invazie pe cat de silentioasa, pe atat de periculoasa, s-a abatut asupra acestui paradis natural al Terrei, materializandu-se intr-o armata de soareci exterminatori, care au reusit sa reproduca la o scara ceva mai redusa, un scenariu similar celui din filmul Stapanul Ineleleor.
Soarecii, "importati" in 1600 gratie corabiilor pirateresti si ale vanatorilor de balene, se hranesc cu larvele si ouale animalelor autohtone.
Un motiv temeinic pentru ca Parcul National din Galapagos, aflat la mii de kilometri de coastele continentale, sa lanseze o campanie pe termen lung, care urmareste stavilirea acestui fenomen pana in anul 2020.
"Este cea mai ampla actiune de acest gen din intreaga zona a Americi de Sus", a declarat directorul Danny Rueda, potrivit sursei citate.
Situatia a devenit cu adevarat ingrijoratoare: autoritatile locale au semnalat prezenta rozatoarelor in proportie de 10 exemplare pe metru patrat: "se reproduc odata la trei luni, devorand totul in cale si se lupta cu celelalte specii pentru hrana si teritoriu", a explicat Juan Carlos Gonzales, unul din responsabilii.operatiunii.
Testoasele uriase, iguanele, soparlele si multe specii de pasari locale, sunt amenintate cu disparitia - aceleasi care odinioara s-au aflat, in 1859, la baza formularii teoriei evolutiei speciilor de catre Charles Darwin.
"E un veritabil razboi - costa extrem de scump, dar e indispensabil", a declarat Gonzales, mentionand ca initiativa este finantata de parcul national si de organizatii non-profit care activeaza in domeniul protectiei mediului, operatiunile ridicandu-se la suma de 1,8 milioane de dolari.
Otrava a fost preparata in laboratoarele companiei americane Bell si are efect letal asupra acestui tip de rozatoare, fara a afecta insa celelalte specii, precizeaza sursa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.