1 nov. 2012

Pe Marte precum in Hawaii - rocile sunt asemanatoare (Foto si Video)

Rocile analizate de Curiosity pe Marte sunt similare celor terestre, indeosebi celor ce se regasesc pe culmile vulcanului Mauna Kea, in Insulele Hawaii.

Cel putin aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii de la NASA, studiind esantioanele recoltate si analizate de robotul cu forma de Jeep, aflat pe Planeta Rosie de circa patru luni, relateaza Giornalettismo.

Datele transmise de Curiosity pana acum, sunt catalogate de specialisti cu superlativul absolut: robotul spatial a efectuat analizele cu ajutorul instrumentului CheMin, care permite stabilirea cu exactitate a caracteristicilor geologice ale solului martian, gratie razelor X.

Este vorba despre o tehnologie utilizata frecvent pe Terra, dar care a fost aplicata de aceasta data la nivelul unei alte planete.

"Solul martian analizat pana in prezent pare, din punct de vedere mineral, similar materialelor bazaltice regasite pe Terra, in anumite zone, cum ar fi vecinatatea craterului vulcanului Mauna Kea", a explicat David Bish, de la Universitatea din Indiana.

Sonda Curiosity se afla in prezent intr-o regiune de pe marte, botezata de specialisti Rocknest, in asa-numitul   gale Crater, unde a aterizat.

Rezultatele acestor analize sunt deosebit de importante, pentru ca suprafata solului planetelor reflecta procesele de expunere superficiala si istoricul acestora, oferind specialistilor informatii pretioase vizand clima actuala si cea din trecut, precizeaza sursa.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.