10 ian. 2013

China - pasiunea pentru birdwatching a condus la noi descoperiri

Pasionatii de birdwatching din China au demonstrat inca odata ca voluntarii si exploratorii sau observatorii amatori, pot contribui mult la dezvaluirea unor noi aspecte legate de mediu, in anumite ecosisteme.


Gratie datelor comunicate de cei ce adora sa observe indelung comportamentul pasarilor in natura, practicand frecvent birdwatching-ul, oamenii de stiinta chinezi au reusit sa creioneze un tablou real al efectelor schimbarilor climatice asupra obiceiurilor si traseelor strabatute de pasarile migratoare, relateaza Gaianews.

In China, acest tip de activitate pare sa castige pe zi ce trece tot mai multa popularitate, dar in afara spectacolului pe care il garanteaza, birdwatching-ul se demonstreaza in acelasi timp si o pretioasa sursa de informatii pentru specialisti.

Pasarile sunt considerate adevarati indicatori ai gradului de sanatate al ecosistemelor in care vietuiesc, iar schimbarile lor comportamentale pot oferi date deosebit de interesante despre impactul pe care il au recentele schimbari climatice asupra mediului.


Pentru a gestiona datele provenite de la observatorii amatori, specialistii chinezi au pus la dispozitia tuturor pasionatilor de birdwatching, un sistem dedicat, care a fost integrat la nivel de Google Earth - baza de date a acestui software poate fi actualizata si consultata cu usurinta.

O echipa de experti a analizat 30.936 de inregistrarisi date acumulate in perioada 2003-2007, stabilind pe baza informatiilor obtinute, ca pasarile se muta, pe masura trecerii timpului, la altitudini din ce in ce mai mari.

Rezultatele studiului au fost publicate in paginile revistei de specialitate Chinese Science Bulletin, sub semnatura lui LI Xueyan, coordonat de GONG Peng, de la Tsinghua University, precizeaza sursa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.