6 mai 2016

Banii nu cresc in copaci, dar economia are nevoie de natura

Una dintre ideile cele mai dezbatute ale timpurilor noastre este aceea care cantareste posibilitatea de a alege intre dezvoltarea economica si conservarea naturii.


In mod paradoxal, expresia "banii nu cresc in copaci", isi are samburele sau de... neadevar: natura nu reprezinta un obstacol in calea cresterii economice, ci dimpotriva.

Protejarea mediului constituie o conditie esentiala pentru progresul economic - atingerea obiectivelor ambientale ar trebui redimensionata si reevaluata, astfel incat sa promoveze o dezvoltare sustenabila.

Tony Juniper, fondator al grupului Robertsbridge, si autor al volumului intitulat "What has nature ever done for us?", subliniaza in lucrarea sa importanta "serviciilor naturale" pe care ni le ofera mediul, de la reciclarea care are loc la nivelul solului si pana la variatatea vietuitoarelor care ne elibereaza de paraziti.

La toate acestea se adauga imensul rezervor de resurse pe care natura il pune la dispozitia industriilor farmaceutice, cosmetice si multor altor sectoare economice actuale, fara de care viata moderna ar ramane doar un concept abstract.

Citeste si: Nepal: cum au invatat tigrii sa lucreze pe tura de noapte

Cu cat se va neglija mai mult rolul fundamental al conservarii mediului si tuturor sistemelor naturale corelate, cu atat economia mondiala va risca sa-si construiasca edificiul pe o temelie de nisip.

In concluzie, partea cea mai trista a acestei istorii este faptul ca generatiile urmatoare - copiii si nepotii nostri - vor fi aceia care vor trebui sa plateasca pretul propriei noastre superficialitati.

Sursa: The Guardian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.