5 ian. 2013

Japonia - La targul de peste, un ton s-a vandut cu 1,3 milioane de euro

Primul targ de peste pe 2013, organizat la Tsukiji, in imediata vecinatate a coastei nipone din Tokyo - cel mai mare centru de acest gen din lume - nu a inselat asteptarile celor interesati.


Indiferent la orice presiune a crizei economice, un ton rosu de 222 de kilograme, a fost vandut la licitatie in aceasta dimineata, la pretul record de 155,4 milioane de yani, adica aproximativ 1,3 milioane de euro, relateaza agentia ANSA.

Cu un simplu calcul matematic, se poate constata ca un kilogram din acest exemplar magnific a fost comercializat la un pret de 700 de mii de yeni.

Cumparatorul este compania Kiyomura, care gestioneaza un lant de restaurante cu menu bazat pe reteta traditionala japoneza de sushi, care in cursul anului trecut, la acelasi targ, a semnat un cec de 56,49 milioane de yeni - o treime din cheltuiala efectuata azi - pentru a-si adjudeca un ton rosu de excelenta calitate.

"Un pret ceva cam piperat - a apreciat cu o unda de ironie Kiyoshi Kimura, presedintele companiei, intr-un interviu acordat presei locale - dar sper ca aceasta operatiune sa reprezinte un impuls pentru ca Japonia sa continue sa se aprovizioneze cu ton de o calitate indiscutabila".

Exemplarul campion al licitatiei zilei a fost pescuit in largul apelor care scalda tarmul orasului Oma si se va transforma in sushi, in bucataria profesionala a principalului restaurant Kiyomura, situat chiar in Tsukiji.

O astfel de portie este vanduta de regula la un pret cuprins intre 128 si 398 de yeni, adica circa 1,1 - 3,4 euro, asadar un eventual castig din prepararea tonului in cauza este in afara oricarei discutii.

Motivul unei astfel de cheltuieli exorbitante ramane doar calitatea: "Vreau sa ofer clientilor mei cel mai bun peste din lume, asa cum am procedat si anul trecut", a tinut sa precizeze Kimura.

Tonul rosu este o specie pe cale de disparitie, din pricina pescuitului excesiv, dar japonezii se dau in vant dupa acest aliment, astfel incat Japonia este principalul sau consumator, epuizand anual circa trei sferturi din cantitatea totala pescuita la scara mondiala, precizeaza sursa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.