6 ian. 2013

Congo sub semnul unei dramatice alegeri: gorila sau petrolul? (Galerie foto)

Congo este una din cele trei tari care inca se mai bucura de prezenta gorilei de munte pe teritoriul sau, alaturi de Rwanda si Uganda, dar daca autoritatile vor opta pentru exploatarea resurselor de petrol locale, gorilele congoleze sunt destinate pieirii.

Acordul semnat de guvernul local cu compania petroliera britanica SOCO, prevede demararea lucrarilor de extractie a zacamintelor de petrol aflate chiar in zona rezervatiei naturale care gazduieste aceasta specie rara de mamifere, relateaza Gaianews.

In ciuda avertismentelor lansate de UNESCO, vizand incalcarea legilor care protejeaza speciile pe cale de disparitie, proiectul SOCO si-a urmat cursul in padurile din Congo, sub obladuirea guvernului local, care nu se da in vant dupa respectarea conventiilor internationale.

Insusi guvernul britanic s-a pronuntat impotriva initiativei companiei petroliere SOCO, iar organisme internationale precum WWF, IUCN sau Parlamentul European, se alatura acestei opinii care condamna patrunderea utilajelor grele de foraj in zona populata de gorilele de munte congoleze.

In replica, SOCO sustine ca proiectul sau va contribui la stabilizarea situatiei generale in Congo si va crea locuri de munca pentru populatia locala.

"Guvernul din Congo are dreptul sa stie ce resurse se afla in subsolul sau, chiar daca este vorba despre o zona situata intr-o rezervatie naturala: daca volumul acestor resurse este suficient de mare, am putea sa le cumparam la valoarea integrala a rezervatiei, asadar ramane la latitudinea partilor daca este cazul sau nu sa se respecte conventiile internationale", a declarat ministrul congolez al resurselor naturale.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.